Reuzenaronskelk in Plantentuin Meise staat bijna in bloei

© Belga

Een van de twee reuzenaronskelken in de Plantentuin van Meise staat weer bijna in bloei en dat is een vrij uitzonderlijke gebeurtenis.

Typisch aan zo’n bloei is de wansmakelijke lijkengeur die de plant dan gedurende circa 72 uren produceert. Toch veroorzaakt dit steeds grote publieke belangstelling. Zodra de bloem opengaat blijven de deuren van de Plantentuin daarom drie avonden lang uitzonderlijk open tot 21 uur.

De reuzenaronskelk werd in 1878 ontdekt in de regenwouden van Sumatra en is een zeer zeldzame plant. De Nationale Plantentuin kreeg in het verleden twee exemplaren cadeau van de Botanische Gärten Bonn. In 2008 kregen de twee planten elk een mooie bloem. Het was toen de eerste keer dat de plant in ons land in bloei stond. In 2011 en 2013 was er weer een bloei.

Voor de bloei produceert de plant eerst een gigantische bloemknop. Deze meet in totaal reeds 143 cm. “De laatste knopschubben zijn afgevallen en er is al verkleuring van het geplooide schutblad waarneembaar. Voor biologen het teken dat het niet lang meer kan duren voor de bloei begint”, aldus de Plantentuin in een mededeling. Verwacht wordt dat de bloei woensdag of donderdag zal beginnen.

Op de facebookpagina van de Plantentuin kan iedereen de laatste ontwikkelingen volgen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content