Retrowielerevent Eroica: rijden over onverharde wegen op stalen fietsen

© Belga

Tussen 30 juni en 2 juli vindt voor de tweede keer het retrowielerevent Eroica Limburg plaats. Dankzij de intense samenwerking tussen Belgisch- en Nederlands-Limburg wordt het dit jaar een grensoverschrijdende editie.

Eroica‘ is Italiaans voor heroïsch. Dit event staat dan ook voor de kunst van het wielrennen in de puurste vorm van het woord. De deelnemers springen terug in de tijd en rijden over onverharde wegen op stalen fietsen van vóór 1987. Onderweg kunnen ze van een goed glas wijn en heerlijke streekgerechten genieten. Het sfeervolle finishterrein draagt nog bij aan de bijzondere beleving met een muzikaal en culinair festival voor het hele gezin, inclusief een nostalgische kermis, wielerbeurs, foodtrucks en livemuziek.

Twee fietsprovincies verbinden zich

Limburg en fietsen, ze worden vaak in één adem genoemd. Niet alleen in België, maar ook in Nederland. Niet verwonderlijk dus dat Limburg nu voor de tweede keer Eroica organiseert, in navolging van de negen andere edities die al plaatsvonden over de hele wereld (oa Italie en Engeland).

De Limburgse regio staat bekend als de bakermat van het wielrennen en de Limburgers omarmen massaal het recreatieve fietsen én de wielrensport. Met wielerpromintenen als Dumoulin, Wellens en… die afkomstig zijn uit de streek… mag Limburg zich terecht een wielerprovincie noemen.

Retrowielerevent Eroica: rijden over onverharde wegen op stalen fietsen
© iStockphoto

Met hun vele heuvels, plateaus en grensoverschrijdende fietsroutes door een prachtig en divers landschap lenen beide Limburgen zich als geen ander voor de wielersport. Bovendien staat de grensregio bekend voor zijnjoie de vivre. Het bourgondische karakter en de aanleg om voluit van het leven te genieten, zitten diep verankerd in het DNA van de Limburgers. Een goede match dus met de filosofie van Eroica-bedenker Giancarlo Brocci. Hij creëerde Eroica uit “liefde voor een fantastische sport en een prachtig landschap”.

Van Valkenburg aan de Geul naar Riemst

Vanuit de wereldwielerstad Valkenburg aan de Geul worden drie prachtige routes gereden. Dit jaar doorkruisen 2 routes ook Belgisch-Limburg: vanaf het pontje in Eijsden, met een authentieke rustplaats in Riemst, om uiteindelijk via Kanne de grens opnieuw over te steken. Bij de waterburcht in Millen genieten de deelnemers van streekproducten en nostalgische randanimatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content