Retourtje Campana

Waar?

La Campana in de Italiaanse regio Veneto.

Waarom?

La Grande Rogazione op de zaterdag vóór Hemelvaart

Wat valt er te beleven?

La Grande Rogazione is een beroemde 400 jaar oude traditie begonnen in de 17e eeuw toen de inwoners God wilden danken voor de overlevenden van de pestepidemie. Tegenwoordig tonen ze dankbaarheid voor gezondheid en een goede oogst. Ze doen dat door vanaf 6 uur in de ochtend tot zonsondergang zingend en biddend een 30 kilometer lange route af te leggen.

Bed & Brunch

La Scuola

Op vakantie naar school? Zie de kinderen dan nog maar eens mee te krijgen. Maar naar Bed & Brunch La Scuola in de Italiaanse regio Veneto zullen ze met plezier hun vrije tijd doorbrengen. In het gebouw was tussen de jaren twintig en zeventig van de vorige eeuw de lokale school gevestigd. Sinds enkele jaren is het een Bed & Brunch, maar alles in het interieur herinnert nog aan het schoolverleden. Oude schoolboekjes, typemachines, globes en kaarten, een ontbijtruimte met het alfabet als thema, antieke schoolbankjes en gymtoestellen creëren een nostalgische sfeer.

Ook de kamers hebben allemaal een schoolthema. Zo is er een historische kamer over de geschiedenis van de regio, een geografische kamer en een wiskundige kamer met een apart gedeelte voor de ouders en kinderen en een speelruimte met een oud schoolbord en andere speeltjes. De zolderruimte is gereserveerd voor de lerarenkamer, een romantische ruimte voor twee.

La Scuola ligt in Campana, een van zeven dorpjes die de ‘Altopiano di Asiago 7 Comuni’ vormen. Het is de ideale plek om in alle rust Veneto en zijn vele bezienswaardigheden te verkennen. Een paar voorbeelden: Vicenza ligt op 45 minuten rijden, Padova op iets meer dan een uur en Verona en Venetië allebei op anderhalf uur rijden.

Maar ook in de directe omgeving is enorm veel te zien en doen. Om te beginnen is het uitzicht vanuit het hooggelegen dorpje over de omgeving adembenemend. U kunt er heerlijk wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden, in de winter skiën, een van de vele mooie dorpjes in de omgeving bezoeken, een wijnroute rijden of een tour volgen over de beroemde Slag van Asiano die in hier 1916 werd uitgevochten. Voor kinderen is het een veilige omgeving om te spelen en deel te nemen aan de activiteiten die er voor hen georganiseerd worden.

De eigenaren hechten veel waarde aan een goed ontbijt en daar besteden ze dan ook veel aandacht aan: iedere dag verse producten van de plaatselijke markt, brood uit de houtoven, lokale kazen en zoetigheden en dat alles vergezeld door een heerlijke cappuccino. En u kunt zelf bepalen op welk moment van de dag u het ontbijt wilt nuttigen. Voor een kamer betaalt u vanaf 80 euro per nacht, inclusief ontbijt. De eigenaren spreken Engels en kunnen u helpen bij het boeken van uitstapjes in de omgeving.Bed & Brunch La Scuola, Via Campana 20, 36046 Piazza Campana VI, Italië, Tel.: +39-0424.066244, e-mail: info@locandalascuola.com, www.locandalascuola.com

Tip

Parco de Sojo: dit park waar volgens de legende vroeger heksen woonden ligt vlakbij La Scuola en werd door architect Diego Morlin omgevormd tot een magische plaats waar natuur en kunst perfect samengaan. Natuurlijke elementen zoals eeuwenoude bomen en vijvertjes vormen een harmonisch geheel met zestig kunstwerken gemaakt van hout, ijzer, klei of brons.

Op 16 mei 1916 lanceerde het Oostenrijks-Hongaarse leger onverwacht een aanval op de Italianen. De slag bij Asiago duurde tot 2 juni en kostte in totaal zo’n 300.000 soldaten het leven. 50.000 van de overledenen liggen begraven bij het Asiago Oorlogsmonument, een geliefde bezienswaardigheid. Ook is er een museum met foto’s, documenten en op het slagveld gevonden voorwerpen. (MS)

Lezerstip

Een bezoekje met wijnproeverij bij Col Dovìgo is echt een aanrader. Enthousiaste jonge mensen die hele lekkere wijnen maken voor een mooie prijs. Bij de proeverij krijg je een charcuterieschoteltje met onder andere huisgemaakte salami. La bella Italia! (Greet Hoyers uit Antwerpen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content