Op de Palatijn, een van de zeven heuvels van Rome, heeft een team archeologen onder leiding van een Frans architect de resten blootgelegd van een indrukwekkende draaiende eetzaal van keizer Nero.

De kunstliefhebbende keizer met de rosse baard regeerde over het Romeinse rijk van 54 tot 68 na Christus. Van het mechanisme dat de draaibeweging van de vloer verzekerde, werd ook een gedeelte opgegraven.

"Dat mechanisme heeft tot vandaag geen equivalent en is een uniek element van de Romeinse architectuur", meldde het CNRS (Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek).

De eetzaal maakte deel uit van het "Domus Aurea" of Gouden Huis, het keizerlijke paleis dat Nero op de Palatijn liet bouwen en dat uitgebreid werd beschreven door de historicus Suetonius. Die had het onder andere over de Cenatio rotunda, de eetzaal die dag en nacht traag, maar zeker rondjes maakte.

Op de Palatijn, een van de zeven heuvels van Rome, heeft een team archeologen onder leiding van een Frans architect de resten blootgelegd van een indrukwekkende draaiende eetzaal van keizer Nero. De kunstliefhebbende keizer met de rosse baard regeerde over het Romeinse rijk van 54 tot 68 na Christus. Van het mechanisme dat de draaibeweging van de vloer verzekerde, werd ook een gedeelte opgegraven. "Dat mechanisme heeft tot vandaag geen equivalent en is een uniek element van de Romeinse architectuur", meldde het CNRS (Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek). De eetzaal maakte deel uit van het "Domus Aurea" of Gouden Huis, het keizerlijke paleis dat Nero op de Palatijn liet bouwen en dat uitgebreid werd beschreven door de historicus Suetonius. Die had het onder andere over de Cenatio rotunda, de eetzaal die dag en nacht traag, maar zeker rondjes maakte.