Reizen naar Frankrijk wordt deze week bemoeilijkt door stakingsacties

© thinkstock

Wie naar Frankrijk reist zal deze week hinder ondervinden door een aantal stakingsoproepen bij de luchtverkeersleiders en bij het spoor. Onder meer Brussel Airlines schrapt voor dinsdag, woensdag en donderdag al tientallen vluchten van en naar Frankrijk.

De staking van de Franse luchtverkeersleiders is gericht tegen de plannen van de Europese Commissie om de luchtverkeersleiding in Europa meer te liberaliseren. De plannen van Commissaris Siim Kallas worden dinsdagnamiddag bekendgemaakt. De oproep om op dinsdag, woensdag en donderdag te staken, wordt gesteund door alle vakbonden uit de luchtvaartsector. Het directoraat-generaal voor de Luchtvaart bij onze zuiderburen heeft de luchtvaartmaatschappijen daarom opgeroepen om hun vliegschema te halveren.

De actie zal ook in België voelbaar zijn. Brussels Airlines schrapt de volgende drie dagen telkens veertien vluchten van en naar Frankrijk. Reizigers kunnen hun ticket omboeken naar een andere vlucht van Brussels Airlines, zo luidt het. Voor vluchten van Ryanair uit Charleroi is nog geen informatie bekend. Iedereen die de volgende dagen naar Frankrijk vliegt, wordt alvast aangeraden zich voor zijn vertrek te informeren.

En niet alleen in de lucht, maar ook op het Franse spoor wordt er deze week gestaakt. De stakingsoproep van de vier spoorbonden is gericht tegen de hervormingsplannen van de Franse regering om de schuldenberg bij de SNCF te verkleinen. De staking zou ingaan op woensdagavond 19 uur tot vrijdagochtend 8 uur. De gevolgen voor reizigers vanuit België blijven mogelijk beperkt. Verwacht wordt dat het grensoverschrijdend spoorverkeer slechts in beperkte mate hinder zal ondervinden. Ook bij de hogesnelheidslijn Thalys gaat men er maandag nog vanuit dat men de gewone dienstregeling zal kunnen afwerken. (Belga/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content