Reizen is voor Cubanen nog altijd niet evident

© Reuters

Voor de Cubanen bleef reizen naar het buitenland lang een onbereikbare droom. Nu hebben ze geen visum meer nodig. Maar evident is reizen nog niet.

De bijna vijftigjarige María Lourdes heeft twee paspoorten, een voor Cuba en een voor Spanje.

“Met de nieuwe regeling is het gemakkelijker geworden”, zegt ze. Sinds kort heeft ze geen visum meer nodig om naar het buitenland te reizen.

Ze zegt zeer arm te zijn. Ze wil in het buitenland wat geld verdienen door voor ouderen te zorgen en dan terugkeren naar Cuba. Maar om daadwerkelijk te kunnen reizen heeft ze wel nog de financiële steun van familie in de Verenigde Staten of Spanje nodig.

Wachten voor Spanje

Spanje is voor veel Cubanen een logische bestemming maar nu de crisis daar zwaar heeft toegeslagen, is dat veel minder evident, ook voor wie hoger geschoold dan is dan María Lourdes.

Teresa, een econome, gaf vorig jaar haar baan als directielid op en verkreeg de Spaanse nationaliteit voor haarzelf en haar zoon. Nu is ze niet meer zo zeker dat ze de juiste beslissing heeft genomen. “Ik merk dat mijn familie daar niet meer zo staat te springen om mij op te vangen. Ze vragen me wat te wachten, minstens tot duidelijker wordt hoe de zaken daar evolueren.”

Voor nog anderen komt de nieuwe uitreisregeling te laat, ze waren al een tijd geleden geëmigreerd. De nieuwe maatregelen “waren onvermijdelijk en betekenen een verbetering in de relaties tussen het land en zijn emigranten”, zegt de Cubaanse journalist Boris Caro, die sinds meer dan een jaar in Canada woont. “Maar de weg naar de normalisering in de banden met de ballingen en emigranten is nog lang.”

Paspoort volstaat

De elf miljoen Cubanen hebben nu niet langer toestemming nodig om het land te verlaten en ook een uitnodigingsbrief vanuit het buitenland is daardoor overbodig geworden. Beide documenten maakten reizen omslachtig en duur; Cubanen moesten er meer dan 200 euro voor neertellen.

Voortaan volstaat een paspoort. Dat wordt uitgereikt door dezelfde dienst die de identiteitskaarten aflevert.

Voor heel wat landen, bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Spanje, blijft wel een inreisvisum vereist. In de VS wonen de meeste Cubaanse migranten. Het enige Latijns-Amerikaanse land dat geen inreisvisum vraagt, is Ecuador, voor reizen tot drie maanden. Ook voor enkele Caraïbische buurlanden is zo’n document niet nodig. (IPS/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content