Reistips van een globetrotter

© Klaartje Pannemans

Klaartje Pannemans is projectmanager voor een communicatiebureau, maar reizen is haar passie. Ze trok onder andere naar Zuid-Afrika, Kenia, Tanzania, de VS, Thailand, Indonesië en China. Ze vertelt over haar favoriete bestemmingen en geeft tips voor andere globetrotters.

Klaartje Pannemans is projectmanager voor een communicatiebureau, maar reizen is haar passie.Ze trok onder andere naar Zuid-Afrika, Kenia, Tanzania, de VS, Thailand, Indonesië en China. Drie kindjes later is de reismicrobe niet verdwenen, integendeel. Twee keer per jaar trekt ze er samen met haar man op uit. De overige vakantie ondernemen ze samen met de kinderen, vrienden of hele familie.

Reis je veel voor je werk, voor je plezier of beide?

Ik reis volop voor mijn plezier en haast nooit voor het werk. Vroeger wilde ik erg graag een job waarbij reizen van groot belang was. Momenteel zou dit moeilijk te combineren met ons drukke gezinsleven. Reizen voor het plezier lijkt me hoe dan ook de leukste vorm.

In welke landen ben je zoal geweest?

De laatste jaren hebben we vele verre reizen gemaakt in zowel Afrika (Zuid afrika, Kenia en Zanzibar), Amerika (Californiä an New York) en Azië (Thailand, Indonesië en China). Lange reizen vind ik heerlijk, maar ook binnen Europa reizen we veel. Ondertussen hebben we de meeste landen bezocht. Momenteel staan Ierland en Noorwegen hoog op mijn verlanglijstje.

Waarom reis je zo graag?

Ik ben van nature een ontzettende planner en een controlefreak. Reizen voorbereiden en het reizen zelf geven me op één of andere manier rust. Voorgenieten is voor mij een groot deel van het plezier. En telkens opnieuw laat het je zien dat de wereld groter is dan ons landje alleen.

Waar ging je heen als kind en wanneer reisde je voor het eerst zonder ouders en waar ging je toen naartoe?

Ik heb de reismicrobe geërfd van mijn Oma en mijn Mama. Mijn ouders hebben allebei heel veel gereisd voor hun werk. Dat we elke zomer terugkeerden naar hetzelfde plekje in Spanje aan de Costa Brava zit daar wel voor iets tussen denk ik. We gingen verschillende keren per jaar op vakantie, maar verre reizen hebben we nooit gemaakt. Tot enkele jaren geleden. De laatse jaren hebben we met het hele gezin (22 personen!) enkele verre en lange reizen gemaakt in Afrika.

Krakau
Krakau© iStockphoto

Wat was je laatste bestemming en weet je al wat de volgende wordt?

In oktober hebben we met ons tweetjes enkele dagen Krakau in Polen bezocht, een enorme meevaller, zo bleek. Een stad met een gemoedelijke sfeer en vriendelijke inwoners. Naar mijn gevoel ook erg frappant hoe de gruwel van de 2e Wereldoorlog op vele plaatsen nog sterk aanwezig is. Deze maand gaan we op wintersport en Madrid en Kopenhagen staan ook op de planning voor de komende maanden.

Welk land staat nog op je verlanglijstje?

Ik zou heel graag naar Latijns-Amerika reizen, maar voor zulke reizen zijn onze dochtertjes (2, 3 en 3) nog iets te klein. Verder droom ik er al even van om met een camper een tijdje door Canada te reizen. Ondertussen staat dit op de planning voor Augustus 2019. Het aftellen kan stillaan beginnen.

Welke plaats was leuker/mooier dan je op voorhand dacht en welke plaats viel tegen?

Een land dat me erg positief verrast heeft is Slovenië. Het is ongerepter en rustiger dan buurland Kroatië. Slovenië is nog relatief rustig en de natuur is prachtig. Istanbul is me eerder tegengevallen. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog, dat kan ook natuurlijk. We reisden in juni 2016 naar Istanbul, enkele weken voor de aanslagen. Je kon toen al merken dat er een gespannen sfeer heerste.

Slovenië
Slovenië© iStockphoto

Waar zou je graag nog eens heen willen en waarheen juist niet?

Ik heb een lijstje met steden die ik heel graag opnieuw zou bezoeken. Dit lijstje is lang, maar enkele ervan zijn Berlijn, Lissabon en Londen. Een land naar waar ik heel graag een tweede keer op reis zou willen gaan is Zuid-Afrika. We hebben daar 3 weken rondgereisd toen ik bijna 8 maanden zwanger was van ons 3e dochterje. Onze tweeling was op die moment anderhalf, dus we hebben er niet voluit van kunnen genieten. Onze aandacht was meer gericht op andere dingen, laat ons zeggen.

Een land waar ik niet snel terug naar zou gaan is Kroätie. In 2008 hebben we daar een rondreis gemaakt van 4 weken. 5 jaar later keerden we terug en het verschil was enorm. Het land wordt letterlijk overspoeld door toeristen en de mooie afgelegen plekjes worden spijtig genoeg een voor een ontdekt.

Zou je graag in het buitenland willen wonen en zo ja, waar?

Ik zou heel graag voor een jaar of twee naar het buitenland verhuizen. Dat heeft me altijd aangesproken.

Ik heb een tijdje in Barcelona en Parijs gewoond om te werken en te studeren, en dat beviel me erg goed. Een verhuis met een gezin van 5 praktisch geregeld krijgen lijkt me dit niet zo evident, maar waar een wil is is een weg. Waar ik precies zou willen wonen zou me niet zo heel veel uitmaken, zolang de bestemming goed bereikbaar is zodat we onze familie en vrienden geregeld kunnen laten overkomen.

Wat is je favoriete stad?

Parijs en Barcelona zijn steden zijn waar ik graag elk jaar een keertje naar zou terugkeren. Niet zozeer voor de toeristische attracties, maar eerder uit nostalgie en om herrinneringen op te halen. In deze steden ben ik zelfstandig geworden en heb ik geleerd om voor mezelf te zorgen. Dit zijn natuurlijk ook steden waarvan ik de verborgen kantjes en plekjes ken. Je weet ook waar je zeker niet moet zijn.

En het fijnste hotel/hostel waar je verbleef?

Een hele leuke AirB&B waar we verbleven en die ik niet snel zal vergeten was een Victoriaans huis in Haight-Ashbury, San Francisco. We boeken geregeld verblijfplaatsen via Airbnb, vooral tijdens verre reizen. De afwisseling die je hebt met Airbnb vind ik zo leuk. De ene keer logeer je in een Penthouse is Los Angeles, de andere keer verblijf je in een dakappartement op Mont Martre in Parijs.

Dolomieten in Italie
Dolomieten in Italie© iStockphoto

De hotels waar we verblijven tijdens de wintersport behoren tot mijn favorieten. Voor dat ene weekje op een jaar kan ik de Zuid-Tiroolse sfeer in de Italiaanse Dolomieten best appreciëren. Een van de fijnste hotels waar ik ooit verbleef was het Table Bay Hotel in Kaapstad. Sushi als ontbijt en zicht op de Tafelberg, het kan slechter, nietwaar?

Heb je tips voor het handig inpakken van bagage?

Zoals ik eerder zei ben ik een enorme controlefreak. Inpakken gebeurt dan ook volgens een vast patroon, en ja, dit was al zo voordat er kinderen waren. Ik heb een inpaklijst in Excel die jaarlijks wordt aangepast aan het type reis. Op die manier hoef ik het lijstje maar uit te printen en de dingen die zijn ingepakt af te vinken. Dit klinkt er misschien een beetje over, maar als je koffers moet maken voor 5 personen is dit een zeer welkom hulpmiddeltje.

Welke reisgids/website/app gebruik je graag?

Time to Momo, de voormalige 100% gidsjes zijn een vaste waarde. In combinatie met verschillende reisblogs en tripadvisor gebruik ik al deze hulpmiddelen om mijn reizen voor te bereiden.

Ondertussen staat zowat de volledige Trotter collectie in onze boekenkast, die overigens voor meer dan de helft uit reisboeken bestaat. Ik ben een enorme fan van Trotter, omdat deze reisgids je nog naar quasi onbekende en niet-toeristische plekjes brengt. Time to Momo gebruik ik graag als leidraad in een stad waar ik voor de eerste keer kom, en waar ik mijn weg nog niet ken.

Reis je het liefste alleen of samen met iemand?

Ik reis het liefst met mijn man, en nu onze dochtertjes iets groter worden, kunnen we ook echt genieten van gezinsvakanties. Maar voorlopig verbreken we onze tweejaarlijkse traditie toch maar niet. Tijd met ons tweetjes is van heel groot belang voor ons. Het is tijdens deze reizen dat we nieuwe dingen opzoeken. Met de kinderen spelen we voorlopig op safe en kiezen we toch vooral voor kindvriendelijke bestemmingen met veel strand en water. Hoewel dit ook niet lang meer zal duren denk ik.

Hoe ontspan je het liefst op reis?

Voor mij is het toppunt van ontspanning lekker eten. Dit kan op restaurant zijn, maar evengoed door zelf te koken. Een goed boek kan me tot rust brengen. Terrasjes doen en mooie dingen bezoeken vind ik heerlijk, en daar kan ik mijn dagen gerust mee vullen. Op het strand liggen vind ik fijn, maar niet voor te lange tijd. Daar ben ik dan toch iets te rusteloos voor.

Hoe red je je wanneer je de taal niet spreekt en de mensen ter plaatse geen andere taal spreken dan hun moedertaal?

Tot hiertoe is dit nog nooit een struikelblok geweest. In de meeste landen kan je je behelpen met Frans, Engels en Spaans, en net met deze drie talen kan ik me perfect uit de slag trekken. Je merkt echt wel dat jongeren overal ter wereld beter hun talen spreken dan pakweg 20 jaar geleden. Daar zal het internet en de social media wel voor iets tussen zitten.

Masai Mara in Kenia
Masai Mara in Kenia© Epa

Wat je persoonlijke achtste wereldwonder?

Dat is absoluut en zonder twijfel het Masai Mara National Park. Het aantal dieren dat je daar ziet is onvoorstelbaar en uniek. ’s Morgens om 6 uur de horizon tegemoetrijden met zicht op scholen olifanten, giraffen, zebra’s en leeuwen, dat is iets dat je nooit meer vergeet. Zo één van die momenten dat je echt sprakeloos bent. (en dat overkomt mij niet zo vaak ;-))

Wat is je leukste of meest dierbare souvenir?

In een houtbewerkerij een beetje buiten Mombasa hebben we een heel mooi beeldje van een Keniaanse vrouw gekocht. Dit staat op een centraal plekje in ons huis, en zal daar ook niet snel verdwijnen.

Wat was je meest bijzondere ontmoeting en heb je blijvende vriendschappen overgehouden aan een reis?

In Barcelona en Parijs heb ik hele goede vrienden gemaakt, met wie ik nog steeds contact heb. Ze zijn werkelijk vanover de hele wereld gekomen om aanwezig te kunnen zijn op ons trouwfeest. Ambiance verzekerd!

In Barcelona ging ik geregeld alleen ontbijten op de Rambla Calatunya. Door alleen aan een tafeltje te zitten, leer je heel snel mensen kennen. Die contacten zijn van korte duur, maar zijn supergezellig en best leerrijk.

Schaam je je wel eens voor het gedrag van andere toeristen?

Ik probeer me tijdens onze vakanties niet te veel te ergeren. Toerischtische trekpleisters proberen we te vermijden. Dit lukt me meestal wel, maar daar gaat wel het nodige leeswerk aan vooraf. Door veel informatie te verzamelen voor we vertrekken, komen we dikwijls op plaatsen waar toeristen de weg nog niet naartoe hebben gevonden.

Yosemite National Park
Yosemite National Park© iStockphoto

Wat was je meest avontuurlijke ervaring?

Een paar zomers geleden bezochten we Yosemite National park samen met twee vrienden. We begonnen aan een hike van 4 mijl. We kwamen bijna niemand tegen tijdens deze beklimming van 1000 m (en de gedachte aan al die beren die daar in de bossen spookten geregeld door ons hoofd). Drie uur later bereikten we de top. Om daar te vernemen dat je ook een bus naar boven kon nemen om te genieten van het prachtige uitzicht. Ahum.

Waar vind je het eten erg lekker en heb je ook wel eens hele vreemde of onsmakelijke dingen te eten gekregen?

Een beetje tegen mijn verwachting in hebben we in Krakau enorm lekker gegeten. Van ontbijt tot avondeten, elke maaltijd was verukkelijk. Polen zijn onder andere fan van de veganistische keuken en in elk barretje en restaurant vind je variaties van hummus, guacamole enz.

Voor meer inspirerende reisverhalen, originele lijstjes, beeldreportages, de leukste adresjes en dagelijks reisnieuws, like ons op Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content