Reistips van de Europese Commissie

De Europese Commissie wil de 500 miljoen inwoners van de Unie met een aantal reistips een zorgeloze zomertrip bezorgen

Ook de Europese Commissie maakt zich op voor de grote vakantietrek.

Een aantal Europees getinte reistips moeten de 500 miljoen inwoners van de Unie aan een zorgeloze zomertrip helpen of ze nu te maken krijgen met een weerspannige touroperator, de invoerregels voor geitenkaas of het gezelschap van huisdieren in het buitenland.

Huisdieren durven nogal eens voor problemen zorgen, ook in het buitenland. De Commissie erinnert eraan dat honden enkel welkom zijn in een andere lidstaat indien ze gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid.

In bepaalde landen – waaronder het Verenigd Koninkrijk – moeten de viervoeters bovendien ontwormd zijn. En hoe dan ook beperken de uniforme Europese regels zich tot honden, katten en fretten. Hun verplichte ‘huisdierenpaspoort’ is af te halen bij de dierenarts.

Voorts gelden er strenge regels voor de invoer van voedingswaren naar de EU. Zo hanteert Europa een strikt verbod op vlees en zuivelproducten, “ongeacht of je ze voor jezelf meebrengt of als cadeau voor iemand anders”.

Voor een aantal aanpalende landen – zoals Kroatië, Groenland en IJsland – gelden wel uitzonderingen, net als voor babyvoeding en voedsel met medische doeleinden trouwens.

Tot slot laat de Commissie weten wat te doen met weerspannige touroperatoren, vliegmaatschappijen of autoverhuurders. Tracht eerst met de firma zelf een vergelijk te vinden, luidt het. Lukt dat niet, dan richt je je best tot een nationale consumentenorganisatie. En in laatste instantie zijn er altijd nog de Europese consumentencentra (ECC).

Voor bijkomende informatie kunnen reislustigen terecht op de website van de Commissie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content