In 2014 is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In België liet die 'Groote Oorlog' enorm veel sporen en littekens achter.

De Dodengang in Diksmuide, Hill 60 in Zillebeke en het Talbot House in Poperinge zijn maar enkele plaatsen waar de eerste totale oorlog nog altijd voelbaar is. Bart Debeer en Steven Slos, auteurs van het boek 'Onder ogen zien', willen al voor de start van het jubileumjaar hun lezers langs slagvelden, kerkhoven, loopgraven en monumenten loodsen.

Het boek is geografisch ingedeeld. Elk hoofdstuk begint met een korte schets van de regio in kwestie en een beschrijving van wat zich daar tussen 1914 en 1918 heeft afgespeeld. Daarna volgt een route door de streek die u best per wagen kan afleggen. Ieder monument waar u langskomt, wordt uitvoerig beschreven.

Met icoontjes geeft het boek overzichtelijk aan wat de openingstijden zijn, of er rondleidingen gegeven worden, of er parkeerplaats is enz. Gele kaderstukjes lichten bepaalde onderwerpen extra toe. Zo leest u hoe de loopgraven werden aangelegd, wat Dikke Bertha was en hoe Kerstmis gevierd werd aan het front.

Het boek is van sfeervolle foto's voorzien, fraai vormgegeven en bereikt precies wat de auteurs voor ogen hebben: het onvoorstelbare leed tonen dat de Eerste Wereldoorlog heeft veroorzaakt. (MS)

In 2014 is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In België liet die 'Groote Oorlog' enorm veel sporen en littekens achter. De Dodengang in Diksmuide, Hill 60 in Zillebeke en het Talbot House in Poperinge zijn maar enkele plaatsen waar de eerste totale oorlog nog altijd voelbaar is. Bart Debeer en Steven Slos, auteurs van het boek 'Onder ogen zien', willen al voor de start van het jubileumjaar hun lezers langs slagvelden, kerkhoven, loopgraven en monumenten loodsen. Het boek is geografisch ingedeeld. Elk hoofdstuk begint met een korte schets van de regio in kwestie en een beschrijving van wat zich daar tussen 1914 en 1918 heeft afgespeeld. Daarna volgt een route door de streek die u best per wagen kan afleggen. Ieder monument waar u langskomt, wordt uitvoerig beschreven. Met icoontjes geeft het boek overzichtelijk aan wat de openingstijden zijn, of er rondleidingen gegeven worden, of er parkeerplaats is enz. Gele kaderstukjes lichten bepaalde onderwerpen extra toe. Zo leest u hoe de loopgraven werden aangelegd, wat Dikke Bertha was en hoe Kerstmis gevierd werd aan het front. Het boek is van sfeervolle foto's voorzien, fraai vormgegeven en bereikt precies wat de auteurs voor ogen hebben: het onvoorstelbare leed tonen dat de Eerste Wereldoorlog heeft veroorzaakt. (MS)