In het jongste nummer van het tijdschrift Nexus geven 60 auteurs waaronder Philipp Blom, Jan Brokken en Adam Zamoyski antwoord op de vraag waar in Europa de verbogen schatten van het humanisme zich bevinden.

'Als je tegenwoordig door de betoverende, bijna sprookjesachtige oude stad van Zamo?? wandelt, kun je nauwelijks geloven dat de stad het toneel van zoveel onheil en zoveel bloedvergieten is geweest. Het voelt alsof je een comfortabele kamer binnengaat; je voelt dat de omgeving je in de armen sluit. Maar niet alleen de gebouwen leven voort: ook de essentie van de droom van de stichter.' (Adam Zamoyski, in Nexus 60)

Grand Tour
Reizen is het tegendeel van op vakantie gaan. Na een echte reis ben je door je ervaringen, die het thuisblijven je nooit kan bieden, een ander mens geworden.

Uit dat idee werd ooit de Grand Tour geboren: de reis die een ieder die de Europese beschaving wilde ervaren, moest ondernemen, naar Venetië, Rome, Napels, Athene, Alexandrië... Tegenwoordig zijn deze plaatsen echter overbekend.

Exclusieve essays
Aan de auteurs van de zestigste uitgave van het essayistische tijdschrift Nexus is daarom gevraagd van de gebaande paden af te wijken en te antwoorden op de vraag: waar bevinden zich nu nog de verborgen schatten van het Europees humanisme?

Met exclusief voor Nexus geschreven essays van John Julius Norwich, Eva Hoffman, Adam Zamoyski, Kees Verheul, Philipp Blom, Jan Brokken, Aleksa Djilas, Constantin Floros, Antoni Munné, Luc Devoldere, Andrew Pettegree, Lesley Chamberlain, David Abulafia, Michail Sjisjkin, Horia-Roman Patapievici en Gabriel Josipovici.

Nexus verschijnt driemaal per jaar en is verkrijgbaar bij de boekhandel en bij het Nexus Instituut, voor Euro 21,50 per nummer. Een jaarabonnement kost 60 euro. (MS)

In het jongste nummer van het tijdschrift Nexus geven 60 auteurs waaronder Philipp Blom, Jan Brokken en Adam Zamoyski antwoord op de vraag waar in Europa de verbogen schatten van het humanisme zich bevinden.'Als je tegenwoordig door de betoverende, bijna sprookjesachtige oude stad van Zamo?? wandelt, kun je nauwelijks geloven dat de stad het toneel van zoveel onheil en zoveel bloedvergieten is geweest. Het voelt alsof je een comfortabele kamer binnengaat; je voelt dat de omgeving je in de armen sluit. Maar niet alleen de gebouwen leven voort: ook de essentie van de droom van de stichter.' (Adam Zamoyski, in Nexus 60) Grand Tour Reizen is het tegendeel van op vakantie gaan. Na een echte reis ben je door je ervaringen, die het thuisblijven je nooit kan bieden, een ander mens geworden. Uit dat idee werd ooit de Grand Tour geboren: de reis die een ieder die de Europese beschaving wilde ervaren, moest ondernemen, naar Venetië, Rome, Napels, Athene, Alexandrië... Tegenwoordig zijn deze plaatsen echter overbekend. Exclusieve essays Aan de auteurs van de zestigste uitgave van het essayistische tijdschrift Nexus is daarom gevraagd van de gebaande paden af te wijken en te antwoorden op de vraag: waar bevinden zich nu nog de verborgen schatten van het Europees humanisme? Met exclusief voor Nexus geschreven essays van John Julius Norwich, Eva Hoffman, Adam Zamoyski, Kees Verheul, Philipp Blom, Jan Brokken, Aleksa Djilas, Constantin Floros, Antoni Munné, Luc Devoldere, Andrew Pettegree, Lesley Chamberlain, David Abulafia, Michail Sjisjkin, Horia-Roman Patapievici en Gabriel Josipovici. Nexus verschijnt driemaal per jaar en is verkrijgbaar bij de boekhandel en bij het Nexus Instituut, voor Euro 21,50 per nummer. Een jaarabonnement kost 60 euro. (MS)