Boeken voor in de reiskoffer

Ludovic Bekaert (33) gerant Passa Porta Bookshop in Brussel

1. Howard Jacobsen – De Finklerkwestie “Een weemoedig, maar vooral ongelooflijk grappig boek over de vriendschap tussen drie mannen. En over wat het betekent om jood te zijn. Jacobsen is duidelijk een fan van Woody Allen. De Flinklerkwestie werd terecht bekroond met de Man Booker Prize 2010.”

2. Jonas Jonasson – De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween “Alleen al de titel is intrigerend. De lezer wordt meegevoerd op de roadtrip van een 100-jarige man die gevlucht is uit het rustoord. Onderweg vertelt hij zijn levensverhaal, die de volledige twintigste eeuw beslaat, aan zijn kompanen. Een frisse kijk op de geschiedenis, al blijft het natuurlijk fictie.”

3. Laurent Binet – HhhH “Het debuut van de Franse auteur Laurent Binet is gebaseerd op waargebeurde feiten. HhhH, voluit Himmlers hersenen heten Heydrich, vertelt zo levensecht over de handlangers van Hitler dat je nekharen ervan overeind komen. Een beangstigend goed boek.”

Annelies Beck (37) VRT-journaliste en schrijfster

1. Siri Hustvedt – De zomer zonder mannen “Na dertig jaar huwelijk krijgt Mia, een 55-jarige dichteres en moeder, te horen dat haar man nood heeft aan ‘een pauze’. Ze verwerkt de relatiedip met de nodige humor in het gezelschap van bejaarde dames en tienermeisjes. Een prachtige roman over verraad, eenzaamheid en ouderdom.”

2. Catherine O’Flynn – Wat overblijft is liefde “Televisiepresentator Frank Allcroft is een karikatuur van zichzelf geworden. Hij zit opgescheept met een tekstschrijver die enkel slechte grappen verzint en staat ver van de journalistieke droom die hij ooit koesterde. O’Flynn schetst haarscherp een satirisch, maar hartverwarmend beeld van de moderne maatschappij.”

3. Jennifer Egan – A Visit from the Goon Squad “Een fascinerende rock-‘n-rollroman over een cynische muziekproducer en zijn entourage, meesterlijk verweven met ideeĆ«n over het voortschrijden van de tijd en wat dat aanricht in onze levens. Goon Squad wordt terecht bedolven onder de prijzen, waaronder de Pulitzer Prize For Fiction 2011.” Uitgeverij Knopf. Verschijnt in het najaar in het Nederlands bij De Arbeiderspers.

Geert Joris (51) algemeen directeur van boek.be

1. David Van Reybrouck – Congo “Van Reybrouck beschrijft de verbijsterende geschiedenis van Congo, van voor de komst van de ontdekkingsreiziger Stanley tot de recente economische crisis. Dit boek staat ook op mijn leeslijst voor de zomer, omdat ik nu eindelijk wil weten waarom iedereen zo lovend is Ć©n omdat hij hier regelmatig over de vloer komt.”

2. Henning Mankell – Diepte “Het verhaal van een man, Lars Tobiasson, die alles uitdrukt in maten en afstanden, ook de verhoudingen tussen mensen. Als hij een vrouw ontmoet die alleen op een verlaten eiland woont, verliest hij de controle over zijn gevoelens. Mankell bewijst met Diepte dat hij meer kan dan een spannend verhaal schrijven.”

3. Jean Echenoz – Hardlopen “Een ontroerend portret van hardloper Emil ZĆ”topek, ooit bekend als de snelste mens ter wereld. Hij kende veel tegenspoed, maar vond plezier in het lopen. Op de achtergrond speelt de meesterlijk beschreven geschiedenis van Tsjecho-Slowakije, zijn geboorteland.”

Friedl’ Lesage (41) Radio 1-presentatrice van ‘Een leven in boeken’

1. Jeroen Brouwers – Bittere bloemen “Brouwers is een taalkunstenaar. Hij denkt lang na over iedere zin, elk woord. Bittere bloemen heeft hem tien jaar gekost. Soms word je verrast door een woord, maar als je de betekenis opzoekt, merk je pas echt hoe mooi dat woord is. Het gaat verder dan genieten van een boek, het is puur genieten van taal.”

2. Bart Moeyaert – De melkweg “Mijn raad aan ouders met kinderen: koop dit boek zowel voor je kinderen als voor jezelf. Moeyaert schrijft als geen ander over groot willen worden en klein moeten blijven. De Melkweg is een zeer fijn leesboek, geschreven met veel liefde voor taal. Elke zin is afgewogen, elk woord staat op de juiste plaats.”

3. Geert Mak – In Europa “De geschiedenis van Europa in de twintigste eeuw in een notendop. Of toch in duizend bladzijden. Niet echt geschikt om in je strandtas te steken, maar wel voldoende voer voor discussie als je met vrienden op reis bent. Ik zal me die vakantie althans nog lang herinneren.”

Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content