Reisgedrag Belg beïnvloed door terreur en EK voetbal (ABTO)

© iStockphoto

De terreurdreiging en het Europees Kampioenschap voetbal hebben de afgelopen maanden hun impact gehad op het reisgedrag van de Belgen. Dat blijkt uit gegevens van ABTO, de Vereniging van Belgische Touroperatoren,

De vereniging maakt kort voor het einde van het zomerseizoen een eerste balans op. “Deze kan niet anders dan erg bewogen genoemd worden tegen het licht van de verschillende geopolitieke situaties waarmee de sector te kampen had. De leden van ABTO reageerden professioneel, plaatsten de klant centraal en kregen hiervoor ook de nodige erkenning van de klanten”, meldt ABTO.

Turkije en Tunesië

Het reisadvies voor Tunesië is nog steeds negatief en de afgelopen maanden ging Turkije, ook een populaire vakantiebestemming voor de Belgen, door een woelige periode. Een aantal bestemmingen noteren daardoor een belangrijke groei zoals Spanje met 7,8 procent, Portugal met 8,3 procent en Bulgarije met zelfs 41,1 procent. Ook Italië, Kroatië en Macedonië waren in trek.

Boekingen voor Tunesië vielen volledig weg. ABTO hoopt dan ook op een herziening van het reisadvies met de winterboekingen in het verschiet. Ook Turkije deed het een pak minder goed met 45 procent minder boekingen.

Verre reizen

“Voor de langeafstandsreizen tekenen de ABTO-leden een sterke groei op voor zowel rondreizen als voor de exotische strandvakanties, met een stijging van 6,2 procent. Centraal- en Zuid-Amerika zijn de sterkste stijgers, met een respectievelijke stijging van 38,2 procent en 41,1 procent. Ook Azië, met Thailand op kop, doet het goed”, aldus ABTO. Opvallend was het aantal laatboekers, ingegeven door de EK-campagne van de Rode Duivels. Na de uitschakeling steeg het aantal lastminuteboekingen.

ABTO ziet nog een aantal trends zoals een stijgende interesse in cruisvakanties en een stijging van vroegboekers. Ook ziet ABTO een groeiende groep singles en eenoudergezinnen die een vakantie op maat wensen.

De winter kondigt zich voorlopig goed aan met een stijgende interesse voor vliegvakanties naar Spanje (+28,5 procent) en Afrika (+12,8 procent). (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content