Reisbureaus boos over afschaffing vergunningsplicht

© Thinkstock

De Vereniging van Vlaamse Reisbureaus is niet te spreken over het plan van Vlaams minister van Toerisme Bourgeois om de vergunningsplicht voor reisbureaus af te schaffen.

“Voor de consument en de reisbureausector heeft die afschaffing een groot aantal negatieve en geen enkel positief aspect”, zegt voorzitter Jan Van den Abeele.

Het zogenaamde reisbureaudecreet dat Bourgeois zelf in 2007 invoerde, legt de reisbureaus strenge eisen op om een vergunning te kunnen krijgen. Het decreet moest de consumenten beschermen tegen malafide reisverkopers.

Maar de nieuwe regels kwamen onder vuur te liggen. Organisatoren van groepsreizen, zoals seniorenverenigingen en scholen, moeten niet aan de strenge regels voldoen. Tot onvrede van de VVR, die al meermaals naar de rechtbank stapte. Zo kreeg seniorenorganisatie OKRA een verbod om reizen te organiseren. Politiek groeide de overtuiging dat het decreet in de feiten niet langer werkbaar is.

Bourgeois schaft de regels nu – in schijfjes – af. De VVR betreurt dit. “Aan een sector die miljarden euro omzet, zal geen enkele eis inzake beroepskennis worden opgelegd. De voornaamste pijler van de consumentenbescherming, de garantie op solvabele, bekwame en eerlijke organisatoren en bemiddelaars wordt weggehaald”, luidt het.

De VVR spreekt tegen dat zij zelf, door de procedures die ze heeft gevoerd, aan de grondslag zou liggen van de afschaffing van het decreet. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content