Reisadvies: zwangere vrouwen reizen beter niet naar door zikavirus getroffen landen

© AFP

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen en de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken raadt zwangere vrouwen aan om hun reizen uit te stellen naar landen in Latijns-Amerika en de Caraïben die door het zikavirus zijn getroffen.

“Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact met hun geneesheer op te nemen en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen”, klinkt het bij Buitenlandse Zaken. De aangepaste reisadviezen staan op de website van de overheidsdienst.

Het advies van ITG klinkt soortgelijk: “Indien een reis naar deze gebieden niet uitgesteld kan worden, consulteert men best op voorhand een arts om preventieve maatregelen te bespreken. Na de reis wordt geadviseerd om uw verloskundige of gynaecoloog te informeren over uw verblijf in een gebied waar het zikavirus voorkomt.”

Het ITG meldt dat het virus tijdens de zwangerschap kan worden overgedragen naar het ongeboren kind. “Er zijn enkele goed gedocumenteerde gevallen bekend, waarbij microcefalie (te kleine schedel) en andere foetale afwijkingen ontstonden nadat de moeder tijdens de zwangerschap een ziekte doormaakte waarvan de symptomen passen bij een zikakoorts”, aldus het instituut. “Ook werd zikavirus gedetecteerd in het vruchtwater en in de weefsels van pasgeborenen met aangeboren afwijkingen die uit deze zwangerschappen geboren zijn.”

Geen behandeling

Er bestaat geen specifieke behandeling of vaccin voor de ziekte die het virus veroorzaakt. “De enige mogelijke preventie bestaat uit muggenwerende maatregelen, zoals het dragen van lange mouwen en broekspijpen, en het gebruik van insectenrepellents”, aldus het ITG. Het virus wordt op de mens overgedragen door een steek van de tijgermug.

De symptomen lijken op die van dengue en chikungunya, die ook voorkomen in de gebieden waar het zikavirus aanwezig is. Tot op heden werd er in het ITG-laboratorium één geval van zikavirus bij een Belgische reiziger vastgesteld, aldus het instituut. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content