Red Star Line Museum in Antwerpen opent op 28 september

© Belga

Op het Antwerpse Eilandje is het Red Star Line Museum aan de pers voorgesteld, na het MAS het tweede nieuwe museum in de buurt in enkele jaren tijd.

Op het Antwerpse Eilandje is het Red Star Line Museum aan de pers voorgesteld, na het MAS het tweede nieuwe museum in de buurt in enkele jaren tijd.

Het museum opent op 28 september en vertelt het verhaal van de rederij Red Star Line (1873-1934), de meer dan twee miljoen Europese migranten die er per schip vanuit Antwerpen naar Amerika vertrokken, en hoe migratie vandaag de dag nog steeds overal ter wereld plaatsvindt.

Het Red Star Line Museum is ondergebracht in de gerestaureerde vertrekloodsen van de voormalige scheepvaartmaatschappij. Na een vaak lange en vermoeiende tocht doorheen Europa – de meeste migranten waren afkomstig uit Duitsland en Oost-Europa – werden de reizigers in Antwerpen aan een grondige medische controle onderworpen. Bezoekers van het museum krijgen doorheen de gebouwen een idee van hoe het er destijds aan toe ging.

Getuigenissen van de landverhuizers zelf

Het grootste deel van de vaste tentoonstelling wordt verteld vanuit het perspectief van de landverhuizers zelf. Er werd gekozen voor een erg interactieve en multimediale ervaring, met onder meer getuigenissen via geluids- en beeldfragmenten en touchscreens die aanvullende informatie bieden, en documenten zoals brieven en reisbrochures ontsluiten.

Daarnaast worden er uiteraard heel wat memorabilia getoond: foto’s, passagierslijsten, affiches van de rederij en gebruiksvoorwerpen die de lange reis doorstonden. Vaak werden zij geschonken door huidige familieleden van de toenmalige reizigers.

Daar zaten overigens een aantal (later) bekende koppen bij, zoals Albert Einstein, Fred Astaire, componist Irving Berlin en Israëlisch premier Golda Meïr.

The American Dream

“Dit museum toont niet het verhaal van de glitter & glamour van pakweg de Titanic, maar dat van gewone mensen. Zowel vanuit heel Europa als van hier bij ons, mensen aan wie onze regering soms zelfs geld gaf om een ticket te kopen. Dan was men van hen af”, zegt Antwerps cultuurschepen Philip Heylen, de voorbije jaren één van de drijvende krachten achter het museum.

Ook burgemeester Bart De Wever was onder de indruk. “We moeten beseffen dat dit voor vele mensen heilige grond was: ze voelden zich hier al met één voet in het gedroomde Amerika staan”, zei hij.

Het grote publiek kan het Red Star Line Museum vanaf zaterdag 28 september bezoeken. Tijdens het openingsweekend vindt ook de eerste editie van het muzikaal-literaire “Eilandfestival” in de omgeving plaats. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content