Recordtemperatuur van boven de 20 graden gemeten op de Zuidpool

Seymour Island © Getty Images

Voor het eerst in de geschiedenis is op de Zuidpool een temperatuur van boven de 20 graden gemeten.

Antarctica heeft in februari een recordtemperatuur van meer dan 20,75 °C graden geregistreerd. Daarmee is voor het eerst de grens van 20 graden er overschreden. Dat is bijna een graad hoger dan het vorige record van 19,8 graden, dat op Signy Isand werd gemeten in 1982.

Het record werd gemeten op 9 februari op Seymour Island, ook bekend als Marambio, zei de Braziliaanse onderzoeker Carlos Schaefer. ‘We hebben nog nooit zo’n hoge temperatuur gezien in Antarctica’, zei hij in een gesprek op Whatsapp met AFP.

De wetenschapper benadrukte echter dat deze gegevens ‘niet mogen gezien worden als een teken van klimaatverandering. Het is gewoon een teken dat er iets anders gebeurt in deze regio’, zei hij. Seymour Island, dat een Argentijnse wetenschappelijke basis herbergt, is een van de eilanden gelegen voor het Antarctische schiereiland.

Een gegeven op een specifiek moment

De wetenschapper, die gespecialiseerd is in de studie van permafrost, zei dat de gegevens naar boven kwamen als onderdeel van een twintigjarig onderzoeksproject dat de impact van klimaatverandering op permanent bevroren bodems bestudeert. ‘We kunnen dit niet gebruiken om in de toekomst op klimaatverandering te anticiperen. Het is een gegeven’ op een specifiek moment, benadrukte hij.

Op 6 februari werd een recordtemperatuur van 18,3 graden geregistreerd op de Argentijnse basis Esperanza. Het vorige record van 17,5 °C dateerde van 24 maart 2015, volgens de Argentijnse Nationale Meteorologische Dienst.

Na een record decennium, dat eindigde met een jaar 2019 dat het op een na warmste ooit op aarde was, begint 2020 met dezelfde trend. Januari 2020 was de heetste januari ooit op de planeet volgens de Europese dienst Copernicus over klimaatverandering, evenals volgens het AmerikaanseNational Oceanic and Atmospheric Administration

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content