Rechter verbiedt OKRA nog reizen te organiseren

Ouderenbeweging OKRA mag van de rechter geen reizen meer organiseren.

Het Brusselse hof van beroep heeft beslist dat de vzw OKRA Trefpunt 55+, de ouderenbeweging van de Christelijke Mutualiteiten, niet langer reizen mag organiseren en zich niet langer “reisbemiddelaar” mag noemen. De vzw heeft immers geen vergunning als reisbureau. OKRA krijgt wel de kans om zich in regel te stellen en een vergunning aan te vragen.

De veroordeling van OKRA komt er op vraag van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR). Die was van mening dat OKRA een inbreuk maakte op het Vlaams Reisdecreet van 2007 en de gelijkaardige Brusselse wetgeving door voordelige reizen aan te bieden zonder dat de ouderenbeweging een vergunning als reisbureau had.

Volgens de VVR bood OKRA die reizen zowel aan leden als aan niet-leden aan en maakte ze daarover ruim publiciteit. OKRA bracht daartegen in dat ze enkel reizen organiseerde zonder commerciƫle doeleinden en binnen haar sportieve, onderwijzende of socioculturele activiteiten, en op die manier onder de uitzonderingen binnen de reiswetgeving viel.

Het hof van beroep heeft nu geoordeeld dat de vzw wel degelijk een inbreuk op de reiswetgeving heeft begaan en geen reizen meer mag organiseren, te koop aanbieden of er reclame voor maken. Ze mag ook de termen “reisbemiddelaar” en “OKRA Reizen” niet meer gebruiken.

Er wordt een dwangsom opgelegd van 2.000 euro per dag en per inbreuk. Het verbod gaat wel pas in, 4 maanden nadat het arrest betekend is. OKRA krijgt zolang de tijd om een vergunning aan te vragen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content