Recht op compensatie bij vertraagde vlucht uitgebreid

© Reuters

Vliegtuigpassagiers hebben ook recht op compensaties als zij na een overstap met meer dan drie uur vertraging aankomen op hun bestemming.

Dat de vertraging bij vertrek onder de voorziene drempel van drie uur blijft doet er dan niet toe. Dat stelt het Europees Hof van Justitie in een arrest.

De uitspraak komt er na een zaak waarbij een Duitse vrouw bij haar reis van Bremen (Duitsland) naar Asuncion (Paraguay), met tussenstops in Frankrijk en Brazilië, in totaal meer dan 11 uur vertraging had opgelopen. Dat kwam vooral omdat de vlucht van Bremen naar Parijs met 2,5 uur vertraging was vertrokken, waardoor de passagier de aansluiting in Parijs richting São Paulo miste.

Air France, dat zowel de vlucht Bremen-Parijs als Parijs-São Paulo uitvoerde, werd veroordeeld tot het betalen van een vergoeding, onder meer een bedrag van 600 euro dat voorzien is in de Europese verordening rond het compenseren van vliegtuigpassagiers bij vertragingen.

Meer dan drie uur vertraging

Die verordening bepaalt onder meer dat passagiers recht hebben op een vergoeding als hun vlucht meer dan drie uur vertraging heeft.

Maar geldt dat recht op compensatie ook als de vertraging bij vertrek minder dan drie uur bedraagt, maar nadien oploopt? Zo luidde de vraag die aan het Europees Hof werd gesteld.

Het Hof oordeelt dat ook passagiers van een vlucht met rechtstreekse aansluiting een compensatie moeten krijgen wanneer ze met meer dan drie uur aankomen op hun eindbestemming, ook als de vertraging bij vertrek minder dan drie uur bedraagt. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content