Ravenna

Ravenna, tussen Venetië en San Marino, heeft de mooiste mozaïeken van heel Italië. Genoeg om dagenlang van palazzo naar basilica te slenteren.

Ravenna, tussen Venetië en San Marino, heeft de mooiste mozaïeken van heel Italië. Genoeg om dagenlang van palazzo naar basilica te slenteren.

Bezienswaardigheden in Ravenna

De regio Emilia Romagna wordt als de meest Italiaanse van het hele land beschouwd, zeker op culinair gebied, maar Ravenna heeft ook zijn oosterse kantjes.

Ravenna heeft veel weg van een eiland. Het ligt aan de Adriatische Zee, heeft iets heel aparts, maar maakt wel degelijk deel uit van het Italiaanse vasteland. Ravenna werd in 409 de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk en bleef tot 751 de zetel van de Byzantijnse gouverneur. Dat zie je nog steeds aan de vroegchristelijke kerken in Byzantijnse stijl, met prachtige mozaiëken waarin antieke en oosterse invloeden harmonisch samengaan.

In de basiliek van San Vitale bevinden zich de wereldberoemde mozaïeken waardoor o.a. Gustav Klimt zich liet inspireren, maar het Mausoleo di Galla Placida moet zeker niet onderdoen. Dante stierf in Ravenna en zijn graf bevindt zich naast de 11de eeuwse San Francescobasiliek, waar nog regelmatig opvoeringen van zijn meersterwerk La Divina Commedia worden gespeeld.

Het kleine stadscentrum is bijzonder aangenaam om in rond te lopen. Bovendien gebeurt er altijd wel iets wat de moeite loont. Het gastronomiefestival in de lente; tijdens de zomermaanden is er het stadsfeest en een jazzfestival; in september wordt Dante herdacht en ’s winters draait het concert- en operaseizoen op volle toeren. De derde week van elke maand wordt in Ravenna een antiekmarkt gehouden.

Uitblazen kan je in de geanimeerde stadskern rond de Piazza del Populo, een levendig plein met gezellige cafés onder een zuilengalerij. Daar zal je overigens vaststellen dat de mozaïekkunst ook vandaag nog altijd leeft in Ravenna. Spring maar eens binnen bij een van de vele lokale kunstenaars!

Bron: Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content