Protesten tegen vrouwelijke aanwezigheid in Indiase tempel

© AFP

In de zuidelijke deelstaat Kerala India protesteren gelovigen tegen de aanwezigheid van vrouwen in de Sabarimala-tempel.

De Indiase politie heeft sinds vrijdag minstens 3.347 mensen gearresteerd, die probeerden vrouwen de toegang te ontzeggen tot de Sabarimala-tempel, in de zuidelijke deelstaat Kerala. De arrestanten verzetten zich tegen een rechterlijk besluit, dat vrouwen voor het eerst toestaat die hindoetempel binnen te treden. De demonstranten werden gearresteerd voor diverse wetsovertredingen als aansporen tot geweld, verboden wapendracht of vernieling van openbare eigendom.

De tempel is sinds 16 oktober ook toegankelijk voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Sindsdien worden steevast vrouwelijke pelgrims en journalisten door conservatieve hindoes aangevallen.

Protesten tegen vrouwelijke aanwezigheid in Indiase tempel
© AFP

Het Indiase hooggerechtshof had eind september een eeuwenoude verbanning die vrouwen in de vruchtbare leeftijd tussen de tien en vijftig jaar uit de tempel weerde, ongedaan gemaakt. Ze kregen geen toegang tot de heiligdommen van de Sabarimala-tempel, omdat hun aanwezigheid naar verluidt het celibaat van de godheid Ayyappa in de tempel in gevaar bracht. Menstruerende vrouwen worden als onrein beschouwd in het hindoeïsme.

De arrestanten werden beschuldigd van onwettige samenscholingen en ongeregeldheden, zei de politie in Kerala. De meeste hindoefundamentalisten zijn op borgtocht alweer op vrije voeten. De controverse wordt gevoed door de politiek.

De conservatieve regeringspartij BJP beschuldigt de linkse regering van Kerala de gevoelens van gelovige hindoes te negeren. In India worden volgend jaar verkiezingen gehouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content