Protest tegen ontmanteling historische metrolijn in Buenos Aires

© Roberto Luis, Wikicommons

De dreigende ontmanteling van de historische metrolijn A zorgt voor onrust in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Verschillende leden van het parlement willen naar het gerecht stappen om de ontmanteling aan te vechten. De metrostellen werden in 1913 gebouwd in Brugge, en de metrolijn is de oudste lijn in het zuidelijk halfrond.

De verdwijning van de “Brugeoisie” raakt veel Argentijnen. De stellen, die zij “Las Belgas” (de Belgen) of “Las Brujas” (de Spaanse naam voor Brugge) noemen, zijn aan de binnenkant prachtig afgewerkt met hout.

Verschillende parlementsleden hebben al aangekondigd dat ze naar het gerecht willen stappen om de metrolijn te redden, maar omdat het zomer is, zijn het parlement en de rechtbanken gesloten.

Historische vernieling

Ook de inwoners van de stad zijn teleurgesteld dat de metrolijn verdwijnt. “De stellen kunnen zeker nog honderd jaar rijden”, zegt een mecanicien. “En ze zien er zo mooi uit als ze de stations binnenrijden!” De directeur van de Nationale Bibliotheek noemt de ontmanteling van de lijn een “historische vernieling”. De coördinatrice van 50 ngo’s die lijn A willen redden, roept op tot een manifestatie vrijdagavond.

Volgens de voorzitter van de metro in Buenos Aires wordt de lijn gesloten om de veiligheid van de reizigers te waarborgen. Uit de statistieken blijkt echter dat de lijn A de veiligste is van alle metrolijnen in Buenos Aires.

Aangezien de autoriteiten van Buenos Aires al jaren een strijd voeren met de staat in verband met het beheer van de metro in de stad, is de kans groot dat Buenos Aires met de ontmanteling wil tonen dat ze zelf het heft in handen kan nemen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content