Prijs van vliegtuigtickets schiet pijlsnel omhoog

Een vliegtuigticket is in het voorbije jaar gemiddeld 10 procent duurder geworden.

Dat blijkt uit de maandelijkse prijsopname door de FOD Economie, zo schrijft De Morgen maandag. Tegenover drie jaar geleden bedroeg de prijsstijging zelfs 43 procent.

Volgens de krant kondigen de grote luchtvaartmaatschappijen verdere prijsstijgingen aan. De snel stijgende olieprijs, aangevuurd door de onrust in Egypte, jaagt hun brandstoffactuur immers omhoog.

De FOD Economie baseert zich op zowel korte als langeafstandsvluchten, retour in economy class. Maandelijks wordt de prijsevolutie bijgehouden. Daaruit valt af te leiden dat tussen 2004 en 2008 de gemiddelde vliegtuigprijzen een duikvlucht namen, een gevolg van de doorbraak van de lagekostenmaatschappijen.

De prijzenbarometer zakte van 100 in 2004 tot minder dan 70 in februari 2008. Maar sinds dat dieptepunt zitten de prijzen weer trendmatig in de lift. Het voorbije jaar gingen de prijzen gemiddeld 10 procent hoger, waardoor de barometer momenteel weer op 100 staat.

De Morgen merkt op dat als rekening gehouden wordt met de inflatie, vliegen dus nog altijd goedkoper is dan in 2004. Maar de duurdere olie maakt wel een einde aan het tijdperk van spotgoedkope vliegreizen. Brandstof is goed voor 27 tot 40 procent van de operationele kosten van een luchtvaartmaatschappij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content