Prachtige beelden van Frank Gehry’s nieuwste bouwwerk in Panama

Het gloednieuwe Biomuseum in Panama City is om meerdere redenen buitengewoon: het is het eerste bouwwerk van Frank Gehry in Latijns-Amerika en het is het enige museum buiten de Verenigde Staten waaraan het vermaarde Smithsonian Institute meewerkt.

Ook het onderwerp is speciaal. Panama heeft namelijk een bijzondere positie in de wereld en dat is het onderwerp van het Biomuseum. Het museum toont hoe Panama als landvlak naar boven werd getild en daarmee de oceaan in twee delen splitste en tegelijk twee continenten met elkaar verbond. Deze gebeurtenis veranderde de biodiversiteit en het klimaat in de hele planeet.

Panama behoort daardoor tot de landen met de grootste diversiteit aan dieren en planten. In het kleine landje leven meer verschillende vogels, zoogdieren, reptielen en planten dan in de Verenigde Staten en Canada samen.

In acht tentoonstellingen, samengesteld door het Smithsonian Museum in samenwerking met de University of Panama, komen alle aspecten van de biodiversiteit aan bod. Een bezoekje aan het museum met onder andere twee tien meter hoge aquariums, veertien meter hoge rotsformaties, levensgrote sculpturen van dieren en enorme glaspanelen, is veel meer dan dat: je maakt een heuse reis door Panama.

Het is aan Frank Gehry wel toevertrouwd om ook een opvallende buitenkant te realiseren. De vrolijke, felle kleuren passen perfect in het tropische klimaat en landschap. Door de ligging aan het Panamakanaal heeft het gebouw wel wat weg van een kleurrijk schip dat voorbij vaart.

Binnenkort opent trouwens nog een nieuw bouwwerk van Frank Gehry de deuren: de Fondation Louis Vuitton pour la Creation in Parijs. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content