Praag

Vóór het vallen van de Muur was Praag de meest karaktervolle stad van Europa. Nu is het de meest toeristische, maar desondanks is Praag ongeveer de mooiste stad van Europa gebleven.

Vóór het vallen van de Muur was Praag de meest karaktervolle stad van Europa. Nu is het de meest toeristische, maar desondanks is Praag ongeveer de mooiste stad van Europa gebleven.

Wat moet je zien?
Geschiedenis
Aan tafel
After 8

Er was een tijd dat Praag eruitzag als een versleten ansichtkaart, half in de vergetelheid geraakt en slecht onderhouden, maar juist daardoor van een onvergelijkbare schoonheid. Eén van de meest karaktervolle steden van Europa.

Het is niet langer zo. Het profiel van de stad is grotendeels onveranderd gebleven. Maar de gevels werden ingekleurd, tegen de muren verschenen panelen van Kentucky Fried Chicken of McDonald’s. In iedere kerk lijken elke avond wel drie concerten te worden gehouden en tijdens het weekend wurmt een niet aflatende stroom bezoekers zich door de smalle straatjes van het centrum.

Ondanks alles is Praag ongeveer de mooiste stad van Europa gebleven – met vele gezichten. Waar anders vindt men die aristocratische allure als aan de burcht, waar grootsheid en sereniteit overheersen, en waar de geborgen intimiteit van de architectuur van de oude stad – al moet men daarvoor heel vroeg opstaan of heel laat opblijven? Of waar wordt men op zo indringende wijze geconfronteerd met tragiek als in het joodse kwartier?

Ten noorden van het stadscentrum nestelde zich Pariczy, waar aan het begin van de vorige eeuw de statig versierde Art Nouveau-huizen werden opgetrokken. Op een zondagochtend is het aangenaam wandelen in die wijk. Ingebed in dat stijlvol geheel ligt het joodse kwartier met synagogen. De beroemde joodse begraafplaats is al lang in onbruik geraakt, maar wist de sfeer en de symboliek te behouden. Want de begraafplaats is tegelijkertijd een symbool voor het behoud van de joodse eigenwaarde als voor de onverdraagzaamheid tegen de joden.

Wie Praag op zijn mooist wil zien, moet vroeg uit de veren. Kort na zonsopgang oogt de stad heel even als voor de val van de Muur. Want dan ligt de monumentale gotische Karelsbrug uit de 14e eeuw er verlaten bij, op een paar slenteraars en enkele vroege fotografen na. Het eerste zonlicht zet de burcht en de omringende heuvel in de verf. Wanneer je de trappen naar de burcht beklimt wordt het uitzicht trede voor trede mooier en aan de ingang van de burcht hou je onvermijdelijk halt om buiten adem de wonderlijke skyline te bekijken.

De Praagse burcht is een wereld op zich: een stad volgestouwd met architectonische schatten. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de Praagse burcht is de Sint-Vituskathedraal, een uitgelezen voorbeeld van Boheemse gotiek met als pièce de résistance de fabelachtige gebrandschilderde art-nouveauvensters van Alfons Mucha.

Loop ook zeker even langs de Sint-Wenceslaskapel met zijn rijkelijk met jaspisstenen, amethisten en Boheemse agaten versierde muren. Aan de andere kant van de burcht ligt het Hradcany-plein met daarachter schilderachtige kasseistraatjes en hellingen waarop niet eens zo lang geleden de wijngaarden bloeiden. Aan de rechterzijde van de burcht ligt de Malà Strana, een wijk vol kronkelige straatjes met schitterende huizen en prachtige paleizen.

Geen mens kan aan het Strahov-klooster voorbij, een van de absolute toppers van de stad. Het dateert uit de twaalfde eeuw en wist acht eeuwen lang eigenzinnig zijn leven te leiden. Tot de staat in 1952 de religieuze ordes ontbond en het klooster van de ene dag op de ander het Museum voor Nationale Literatuur werd. Er worden zo’n 900.000 banden bewaard. Niet dat men er dichtbij kan, want het publiek wordt alleen een blik gegund in de hoge zaal en in de theologiezaal, waar bovendien een zestal historische globes staan. Maar zelfs die oppervlakkige blik kan geen boekenliefhebber onverschillig laten.

Ook winkelliefhebbers zijn op hun plaats in Praag. In de straatjes van het oude stadsgedeelte is het leuk winkelen als je op zoek bent naar typisch Tsjechische producten zoals kristalwerk of speelgoed in hout. Wie op zijn Westers wil shoppen, kan terecht in de buurt van het Wenceslasplein, het plein waar in november 1989 een miljoen mensen samenkwamen om te protesteren tegen de communistische regering.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content