Pompeii staat op instorten

Op zaterdag 6 november stortte in het antieke Romeinse stadje Pompeii een 2000 jaar oude gladiatorenwoning in. Daarin trainden de gladiatoren voordat ze de arena betraden.

De instorting is waarschijnlijk te wijten aan infiltratie van water na hevige regenval. Daardoor kwamen het dak, een deel van de muren en de voorgevel naar beneden. Niemand raakte gewond omdat Pompeii op dat moment nog voor het publiek gesloten was.

De gladiatorenwoning is niet het enige gebouw in Pompeii dat niet meer stabiel is. Al eerder vielen er stukken steen van gebouwen af.

Pompeii, vlakbij Napels, werd in 79 n.Chr. verwoest door een uitbarsting van de Vesuvius. Ongeveer 2000 mensen kwamen om en de stad werd bedolven onder zes meter vulkaanas. De as zorgde er wel voor dat het Romeinse stadje goed bewaard bleef. Tot op de dag van vandaag krijgen toeristen in Pompeii een mooi beeld van het leven in een Romeins stadje 2000 jaar geleden.

Twee jaar geleden riep de Italiaanse minister van Cultuur Sandro Bondi de noodtoestand uit in Pompeii. Er werd een speciale afgezant met een zak geld aangesteld om het dorpje voor verder verval te behoeden.

Tot groot ongenoegen van archeologen werd dit extra geld gebruikt om een restaurant te bouwen en kranen aan te leggen, maar niet om de gebouwen te beschermen. Bovendien blijkt nu dat maar de helft van het beschikbare geld aan Pompeii is gespendeerd.

In Italië is nu rumoer ontstaan over de vraag of de politiek wel genoeg doet om de Italiaanse kunstschatten te beschermen. Niet alleen Pompeii maar ook andere belangrijke bezienswaardigheden worden slecht onderhouden. Het Colosseum in Rome en de fresco Het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci in de Santa Maria delle Grazie in Milaan bijvoorbeeld verkeren in niet al te beste staat.

President Giorgio Napolitano noemde de instorting een schande voor Italië en de oppositie roept om het aftreden van de Minister van Cultuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content