Pisteplezier: Wat beweegt er in de skigebieden?

Skigebied © istock
Veerle Helsen

Nu de zomer voorbij is beginnen de winterkriebels weer op te komen. Lees hier tal van updates uit winterwonderland.

SNEEUWNIEUWS

Over fonkelnieuwe pistes en krakende prijzen.

Primeurs op de piste

In Zwitserland is het nieuwe skigebied Andermatt-Sedrun een feit: 120 kilometer pistes zijn nu met elkaar verbonden. Alle dalstations liggen op de beroemde spoorweglijn Matterhorn Gotthard Bahn. Wie ’s avonds geen zin heeft om terug te skiën, kan de après-skitrein – mét bar – nemen.

skiarena.ch

Val Thorens in Frankrijk heeft er een zwarte piste bij.

Val Thorens in Frankrijk
Val Thorens in Frankrijk© iStock

valthorens.com

In La Rosière krijgt de Mont Valaisan voor het eerst skiërs over de sneeuw. Met 5 rode lijnen en extra offpiste routes wil het traditionele sneeuwdorp de betere skiër lokken.

larosiere.net

Vlieg & ski

Liever vliegen naar de sneeuw? Tui Fly vliegt sinds vorige winter rechtstreeks vanuit Antwerpen op Innsbruck. In een straal van een uur rijden liggen meerdere skigebieden, zoals Axamer Lizum, Hochzillertal of Sölden.

tuifly.be


3 Budgettips

  • Tijdens Ladies Week in de Ski Amadé-regio krijg je een gratis skipas voor 6 dagen als je een weekarrangement voor 2 personen boekt. Oorspronkelijk alleen voor vrouwen, maar na een klacht over discriminatie nu voor iedereen. Van 23 tot 30 maart 2019, skiamade.com
  • Saas-Fee start ook dit jaar een crowdfundingcampagne voor een goedkopere skipas. Als 66.666 fans vóór 31 oktober een skipas reserveren, betalen ze slechts 255 CHF (ongeveer 225 euro). saas-fee.ch/wintercard
  • In het Franse Les Orres krijgt 1 kind per geboekte volwassene een gratis verblijf (accommodatie, skipas en skihuur) tijdens kerst, van 22 tot 29 december. reservation.lesorres.com/fr/1093/index.html
Les Orres
Les Orres© iStock


INNOVATIES

Over selfies zonder handen en James Bond in de bergen.

Alles digitaal

Bij de Franse dienst voor toerisme spreken ze van een ‘one stop shop’. Eindelijk is er een website waar je in enkele kliks een hele skireis kunt boeken: skilessen, materiaal, accommodatie en skipas.

mon-sejour-en-montagne.com

Sinds vorig jaar kun je het Oostenrijkse wegenvignet online bestellen. Op de autoruit kleven hoeft niet meer. Wie liever de oldskool sticker wil, kan die nog altijd in tankstations kopen en in shops aan de landsgrens.

asfinag.at

La Plagne wordt het eerste skigebied ter wereld waar je met een skipas in restaurants en shops kunt betalen. Alles gebeurt via de slimme app Yuge, die ook de weg weet en elke dag een kaart maakt van de pistes die je afgleed.

la-plagne.com/station/plagne-access

Een selfie maken in de skilift: gevaarlijk voor je telefoon. In St. Martin de Belleville en Orcières Merlette hangen daarom camera’s in de stoeltjesliften. Bij aankomst kies je een favoriete foto die je naar jezelf mailt, net zoals in het pretpark.

From Austria With Love

Op de Gaislachkogel in Sölden, een berg met een piek van meer dan 3000 m hoog, staat een spectaculaire installatie in James Bondstijl. Tussen 28 oktober 2018 en 1 mei 2019 kun je er 007 Elements bezoeken. Interactieve galerijen tonen trucs, locaties en geheime technologie uit de 26 beroemde Bondfilms. De auto’s, de gadgets en zelfs de personages zijn digitaal aanwezig op gigantische schermen in galerijen met namen als Tech Lab en Ballistic Corridor. De film Spectre werd deels in Sölden gefilmd, zo weet Miss Moneypenny te vertellen. Via grote ramen kijk je buiten recht op Glacier Road, waar Bond in een vliegtuig op de badguys jaagde.

soelden.com/007-elements

De Gaislachkogel in Sölden.
De Gaislachkogel in Sölden.© GF


GEEN LATTEN NODIG

Over Expeditie Robinson en een brunch met negen sterren.

Kamperen in de sneeuw

Overnachten in een tent in de sneeuw, dat klinkt als Expeditie Robinson in de bergen. In Alpe di Villandro, in het noorden van Italië, staat een tentenkamp voor maximaal 15 personen. De slaapplek bereik je te voet via een trektocht langs de bergflank.

Tussen 5 en 27 januari 2019, klausen.it

Lunch & brunch

Er is meer dan kaas in de Alpen. In Les Gets, Frankrijk, openden twee Britten deze zomer hun Wild Beets Kitchen, met vegetarische en veganistische salades en wraps. Én een uitgebreide kaart met cakes.

wildbeetskitchen.com

Op 17 december 2018 toveren drie Michelinchefs in Zuid-Tirol een sterrenbrunch op de piste. Place to be is berghut Club Moritzino Piz La Ila, aan het begin van de beroemde zwarte piste Gran Risa in de Dolomieten.

altabadia.org/en/italian- alps-dolomites/food-and-drink/ altissimo.html

Hemelstaren

De Northern Lights Ranch heeft zoveel ramen dat je onmogelijk naast de sterren kunt kijken. Op het afgelegen stukje Fins Lapland, ver weg van artificiële lichten, heb je veel kans dat het noorderlicht recht in je kamer valt. Bij Scandinaviëspecialist Nordic kun je sinds dit jaar een pakketreis naar de Ranch boeken.

nordic.be

Pisteplezier: Wat beweegt er in de skigebieden?
© GF


DESIGN OP HOOG NIVEAU

Over nieuwe hippe hostels en skigeschiedenis in de muren.

Boutique Hotel Glacier

Wat? Hotel Glacier bestaat al sinds 1864, maar ging in 2017 dicht voor renovatie tot een hip boetiekhotel. De naam verwijst naar de Grindelwaldgletsjer, die jaren geleden nog tot aan het hotel reikte.

hotel-glacier.ch

Waar? In het pittoreske Grindelwald, Zwitserland. De kamers kijken uit op de magnifieke Eiger, met een piek op 3970 m. Grindelwald is een historisch dorp waar wintertoerisme al meer dan 100 jaar bestaat. Enige minpunt aan zoveel charme zijn de hoge prijzen in het dorp.

Boutique Hotel Glacier
Boutique Hotel Glacier© GF

Le Refuge de Solaise

Wat? Een voormalig kabelliftstation werd gerenoveerd tot een hotel met 34 kamers, 3 appartementen en een slaapzaal met 14 bedden. In de winter is Le Refuge enkel te bereiken via een gondel of op ski’s. Inchecktijd staat dus gelijk aan de openingsuren van de lift.

lerefuge-valdisere.com

Waar? In de bergen boven Val d’Isère, op 2551 m hoogte. Le Refuge is het hoogst gelegen hotel van Frankrijk.

Le Refuge de Solaise
Le Refuge de Solaise© GF

Ho36 hostel

Wat? Een hostel dat eruitziet als een boetiekhotel. Hout, steen en strakke meubelen creëren een jonge chaletlook en een hippe bar en restaurant trekken ook niet-hotelgasten aan. Ho36 is een vrij nieuwe keten die basiscomfort biedt tegen kleine prijzen. Des lits budget petit: een bed in de slaapzaal kan vanaf 25 euro per nacht.

ho36hostels.com

Waar? Pal in het centrum van La Plagne, in het skigebied Paradiski. Samen met Les Arcs vormt La Plagne het op twee na grootste skidomein van Europa.

Ho36 hostel
Ho36 hostel© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content