Dat bevestigen vier piloten van Ryanair anoniem in het Nederlandse KRO-programma Reporter.

Ryanair werd er al eerder van beschuldigd haar piloten onder druk te zetten om met weinig brandstof te vliegen. Zo moesten eind juli in Valencia op één avond drie toestellen van Ryanair landden met een noodoproep wegens een tekort aan brandstof. Beroepsverenigingen pleiten voor diepgaand onderzoek naar het brandstofbeleid van de luchtvaartmaatschappij.

Veiligheidsrisico's

De piloten omschrijven hun medewerking aan het KRO-programma als een noodoproep. "Ik hoop dat er geen crash nodig is om iedereen wakker te schudden", aldus een van hen. "Er wordt druk uitgeoefend op piloten om zo min mogelijk brandstof te tanken om zo geld te besparen voor het bedrijf", luidt het.

De druk leidt volgens de vier klokkenluiders tot veiligheidsrisico's. "We zoeken altijd de randen op, ook de randen van de regelgeving", aldus een van hen. "Beïnvloedt dat de veiligheid? Ja, dat doet het", vult een collega aan.

Angstcultuur

De vier hekelen een "diepgewortelde angstcultuur" binnen het bedrijf. "Wanneer piloten hun zorgen uiten, worden ze gestraft", klinkt het. Een voormalig gezagvoerder beschrijft de stijl van het Ryanair-management als "een regime van onderdrukking, een dictatuur".

Het incident in Valencia eind juli was volgens de piloten een direct gevolg van het rigide brandstofbeleid van Ryanair. De European Cockpit Association (ECA) en de Nederlandse Vereniging van Verkeersvliegers willen alvast een diepgaand onderzoek. (Belga/MS)

Dat bevestigen vier piloten van Ryanair anoniem in het Nederlandse KRO-programma Reporter. Ryanair werd er al eerder van beschuldigd haar piloten onder druk te zetten om met weinig brandstof te vliegen. Zo moesten eind juli in Valencia op één avond drie toestellen van Ryanair landden met een noodoproep wegens een tekort aan brandstof. Beroepsverenigingen pleiten voor diepgaand onderzoek naar het brandstofbeleid van de luchtvaartmaatschappij.Veiligheidsrisico's De piloten omschrijven hun medewerking aan het KRO-programma als een noodoproep. "Ik hoop dat er geen crash nodig is om iedereen wakker te schudden", aldus een van hen. "Er wordt druk uitgeoefend op piloten om zo min mogelijk brandstof te tanken om zo geld te besparen voor het bedrijf", luidt het. De druk leidt volgens de vier klokkenluiders tot veiligheidsrisico's. "We zoeken altijd de randen op, ook de randen van de regelgeving", aldus een van hen. "Beïnvloedt dat de veiligheid? Ja, dat doet het", vult een collega aan.Angstcultuur De vier hekelen een "diepgewortelde angstcultuur" binnen het bedrijf. "Wanneer piloten hun zorgen uiten, worden ze gestraft", klinkt het. Een voormalig gezagvoerder beschrijft de stijl van het Ryanair-management als "een regime van onderdrukking, een dictatuur". Het incident in Valencia eind juli was volgens de piloten een direct gevolg van het rigide brandstofbeleid van Ryanair. De European Cockpit Association (ECA) en de Nederlandse Vereniging van Verkeersvliegers willen alvast een diepgaand onderzoek. (Belga/MS)