Paviljoen Horta-Lambeaux in het Jubelpark heropent na restauratie

© Belga

Het paviljoen Horta-Lambeaux, of “het paviljoen van de menselijke driften” in het Jubelpark in Brussel, heropent in het weekeinde van 20 en 21 september zijn deuren voor het grote publiek.

Dat melden de Regie der Gebouwen, Beliris en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in een communiqué. Het paviljoen zal toegankelijk zijn van eind maart tot eind oktober.

Beliris financierde het restauratieproject van dit overheidsgebouw voor een bedrag van 800.000 euro. De werken begonnen in 2013 en omhelsden de reiniging, restauratie en de bescheming van de gevels en de binnenmuren, de vernieuwing van de dakbedekking, de behandeling van de gele marmeren platen, de restauratie van de vloer in mozïek en de herstelling van de trap aan de ingang, aldus Beliris.

Menselijke driften

Het paviljoen in het Jubelpark herbergt een enorm bas-reliëf in carrara marmer van de Antwerpse beeldhouwer Jef Lambeaux, dat de menselijke driften voorstelt. Het gebouw, dat werd opgericht van 1891 tot 1897, was een van de eerste openbare bestellingen aan architect Victor Horta. Het kwam tot een ruzie tussen de kunstenaar en de architect. Jef Lambeaux vond dat in het gebouw zijn werk niet voldoende tot uiting kwam. Jef Lambeaux, die in 1908 is overleden, heeft zijn werk nooit gezien in het paviljoen.

Na de opendeurdagen zal het paviljoen elke woensdag open zijn van 14 tot 16 uur en in de weekends van 14 tot 16.45 uur. Groepen kunnen reserveren op het nummer 02/741 72 15.

In 2014 is 26 oktober de laatste dag dat het museum open zal zijn. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content