Parijs

In Parijs kun je de clichés van de straatstenen rapen. Iedereen kent de Eiffeltoren, de Notre-Dâme, Champs-Elysées, Sacre-Coeur en Montmartre, maar wie de toeristische paden mijdt, wordt aangenaam verrast.

In Parijs kun je de clichés van de straatstenen rapen. Iedereen kent de Eiffeltoren, de Notre-Dâme, Champs-Elysées, Sacre-Coeur en Montmartre, maar wie de toeristische paden mijdt, wordt aangenaam verrast.

Wat moet je zien?
De Eiffeltoren
Geschiedenis
Shopping
Aan tafel
After 8
Evenementen
Hoe geraak je er?
Onderweg
Tips & links

Hét symbool van Parijs is natuurlijk de Eiffeltoren. Deze 317 meter hoge toren ontworpen door Gustave Eiffel biedt een prachtig uitzicht over de lichtstad. Ook om een bezoek aan de Arc de Triomphe en Champs Elysées kan je moeilijk heen. De triomfboog ter ere van Napoleon staat midden op een druk verkeersplein waar twaalf brede avenues op uitkomen.

Één van die avenues is de wereldberoemde winkelstraat Champs Elysées. Een andere populaire winkelstraat is de Boulevard Hausmann, genoemd naar de architect die Parijs in de negentiende eeuw ingrijpend veranderde.

Een heel ander Parijs vind je in Montmartre, een drukke kunstenaarswijk op de hoogste heuvel van Parijs. Hier ligt ook de Sacre Coeur, een mooie witte kerk van waaruit je een mooi uitzicht hebt over de stad.

In Parijs kan je de hele kunstgeschiedenis doorlopen. Voor oudere kunst begin je in het Louvre, voor de impressionisten ga je naar het Musée d’Orsay en voor liefhebbers van moderne kunst is er enerzijds het Centre Pompidou en het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris.

Liefhebbers van beeldhouwkunst mogen het Musée Rodin niet missen. Deze prachtige villa met een mooie tuin vormt een oase van rust temidden de stad. Het museum – gelegen vlak naast het megalomane Hotel des Invalides – biedt een overzicht van het oeuvre van Auguste Rodin, die zich sinds zijn dood in 1917 heeft opgewerkt tot de invloedrijkste beeldhouwer ter wereld. De beroemdste beelden van de meester – De Denker en De burgers van Calais – vind je in de prachtige tuin die deze achttiende-eeuwse villa omzoomt.

Ook op het gebied van theater, cabaret of opera behoort Parijs tot de wereldtop. Probeer bijvoorbeeld maar eens le Caveau de la République, een intiem café-theater waar ze meestal spitse politieke voorstellingen brengen, boordevol ironie en snedige oneliners.

Parijs is een echte flaneerstad waar altijd weer iets nieuws valt te ontdekken, zelfs als je er al jaren woont. In het 16e arrondissement zijn bijvoorbeeld van die smalle, doodlopende kasseistraatjes waar je je nooit in het centrum van een wereldstad zou wanen. Saint-Germain is nog altijd vol charme. Naast de boetieks heb je er de bakker, slager en een echte, ouderwetse kruidenier. En natuurlijk drie cafés in iedere straat. Parijzenaars houden van het leven op straat. Zelfs in de winter zit iedereen bij het minste sprankeltje zon op een terrasje.

Een gebied waar de doorsneetoerist zelden komt is het 11de arrondissement, een dicht netwerk van oude volkswijken en kleurrijke arbeidersgemeenschappen. Zijn authentieke karakter trekt nu de aandacht van intellectuelen en modeontwerpers, kunstenaars en studenten. In de rue Oberkampf, de centrale as van de gelijknamige wijk liggen hippe kledingzaken, cafés en restaurants nemen er hun intrek in wat ooit bakkerijen, apotheken en ateliers waren. Vaak worden de originele gevels en interieurs bewaard en aan trendy restaurants geen gebrek.

Een ander onontdekt stukje Parijs is Belleville. Het straatleven van deze wijk ten oosten van de Place de la République, is een lust voor het oog. In de jaren dertig vonden Russen, Polen en joden er een thuis, later volgden Marokkanen en Algerijnen. Recentelijk kreeg de wijk het gezelschap van Chinezen, Pakistani en Srilankanen. Een culturele melting pot: in de rue du Faubourg du Temple vind je moslimkruideniers, koosjere slagers en restaurants uit alle werelddelen.

Verderop, op de boulevard de Belleville, doen Afrikaanse vrouwen in kleurrijke gewaden inkopen op de vrijdagmarkt. Wie houdt van exotisme en mensen kijken komt in de hectische microkosmos van Belleville ogen te kort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content