Parijs krijgt nieuw metronetwerk

© Thinkstock

De regio rond de Franse hoofdstad krijgt tegen 2030 een nieuw netwerk voor openbaar. De kosten zullen 35 miljard euro bedragen.

De Franse regering heeft het project “Grand Paris” gelanceerd. Bedoeling is dat de regio rond de hoofdstad Parijs tegen 2030 een nieuw netwerk krijgt voor het openbaar vervoer, met onder meer metrostellen die automatisch rijden. Het kostenplaatje wordt geraamd op bijna 35 miljard euro.

Premier Jean-Marc Ayrault toonde zich in een interview met Le Parisien ervan overtuigd dat het project voor groei en banen zal zorgen en nieuwe inkomsten zal genereren. De regio rond Parijs is goed voor “30 procent van de nationale rijkdom”. “Maar het is ook een regio waar de problemen uit het dagelijkse leven zich enorm concentreren, voornamelijk om zich te verplaatsen”, aldus de Franse eerste minister.

72 nieuwe stations

In het project “Grand Paris” zitten onder meer 200 kilometer nieuwe metrolijnen met 72 stations. Bedoeling is via bypasses de Parijse voorsteden met mekaar te verbinden zonder het verzadigde centrum van Parijs aan te doen. Ook de luchthavens van Orly en Roissy zouden beter bediend moeten worden.

Het project stamt uit de tijd van ex-president Nicolas Sarkozy, maar liep in deze tijden van budgettaire krapte voor de regeringen vijf jaar vertraging op. Het prijskaartje schommelt rond de 26 miljard euro. Daarbij komt nog de 7 miljard euro voor de modernisering van het huidige netwerk. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content