Parcours des Mondes, dat is Parijs bezoeken op een andere manier

Houtsculptuur uit de collectie Puybaudet (Parijs). © .

Wie tuk is op de intimiteit van het Parijse Saint-Germain-des-Prés en een affiniteit heeft met etnische kunst trekt naar het internationaal vermaarde Parcours des Mondes, hét salon van de primitieve kunst.

Dat Brussel wel eens als de draaischijf wordt beschouwd van de handel in Afrikaanse kunst klopt. En toch blijft Parijs net iets belangrijker, ook al omdat het in de Franse hoofdstad om meer gaat dan alleen etnische kunst uit Afrika. Laten we zeggen dat beide centra heel complementair zijn. Bovendien zijn ook heel wat Belgische handelaren in Parijs actief en vice versa.

Dat wordt zeker duidelijk op de topmanifestatie die net vandaag begint, het Parcours des Mondes. Dan zetten tientallen galeries, deels pop up, met deelnemers uit de hele wereld, de deuren wijd open in Saint-Germain-des-Prés, de wijk achter de Beaux-Arts, tussen de rue Mazarine en Saint-Sulpice. Daar krijg je dan de mooiste etnische kunst te zien uit Afrika, Azië, Oceanië en Amerika. Het neusje van de zalm. Er zijn dus ook nogal wat Belgische topgaleries present. Het is een erg fijne opendeur van museale kwaliteit, zeker een uitstap naar Parijs waard. (PSW)

Het Parcours des Mondes begint op 8 september en loopt tot 13 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content