“Palmyra zal er weer uitzien zoals voorheen” (met video)

© Reuters

De meeste van de oudheidkundige schatten in Palmyra die door IS zijn vernield, kunnen wellicht worden hersteld. De antieke stad “zal er weer uitzien zoals voorheen”, aldus het hoofd van de Syrische oudheidkundige dienst. Hij rekent op vijf jaar restauratiewerken.

Ondanks de vernielingen aan het werelderfgoed zegt Maamoun Abdelkarim aangenaam verrast te zijn door de zo goed als intacte staat van heel wat monumenten, zoals de Agora, de baden of het Romeins theater. “We hadden ons aan erger verwacht. Maar het algemene beeld is in goede staat”, aldus het hoofd van de oudheidkundige dienst.

Ook de Leeuw van Al-Lat, een 15-ton zwaar beeld dat door IS was vernield, kan blijkbaar weer worden hersteld.

Veel schade

IS heeft ook heel wat schade aangericht. Onder meer de tweeduizend jaar oude tempels van Bêl en Baalshamin, de twee mooiste tempels van Palmyra, zijn met explosieven opgeblazen door IS. Volgens Abdelkarim zal met de Unesco worden gepraat over middelen om de tempels herop te bouwen.

Abdelkarim schat dat er vijf jaar nodig zal zijn om de vernielde monumenten te restaureren. “We beschikken over het personeel, de kennis en de studies”, aldus het hoofd van de Syrische oudheidkundige dienst.

Specialisten zetten evenwel vraagtekens bij die plannen. Unesco-expert Annie Sartre-Faurait zegt dat het erg onzeker is dat, zelfs met internationale hulp, de antieke stad kan worden heropgebouwd. Van de tempel van Bêl blijft bijvoorbeeld enkel puin en stof over. Het oudheidkundig museum van Palmyra is volledig geplunderd en verwoest.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content