Paleizen Queen Elizabeth brokkelen af

© Reuters

Verouderde verwarming, asbest, waterinfiltratie: de paleizen van de Britse Queen Elizabeth II verkeren in een erbarmelijke staat.

Oorzaak is een gebrek aan onderhoud, zo blijkt uit een commissierapport van het Lagerhuis, waarin trouwens opgeroepen wordt te bezuinigen op de uitgaven van het Britse koningshuis.

In Buckingham Palace, de hoofdverblijfplaats van de koningin, is een groot deel van de 775 vertrekken in zestig jaar niet meer opgefrist, zo geeft de hoofdboekhouder van de koningin, Alan Reid, toe.

Regen opvangen in emmers

Windsor Castle, waar de Queen graag in het weekend verblijft, is eveneens een zorgenkind: een deel van het dak en de waterleidingen moeten dringend vervangen worden. Er moet zelfs regen in emmers opgevangen worden om kunstwerken te beschermen, zo blijkt.

De boekhouding van Elizabeth krijgt een veeg uit de pan: om achterstallig onderhoud aan de afbrokkelende paleizen te kunnen verrichten, dringt het Lagerhuis er op aan meer geld binnen te halen door Buckingham Palace vaker open te stellen voor bezoekers.

Meer toeristen toelaten

Volgens voorzitter van de commissie Margaret Hodge moet het koningshuis “meer doen met minder”. Volgens Hodge is Buckingham Palace per jaar maar 78 dagen geopend voor publiek. Het paleis trekt in die dagen een half miljoen bezoekers.

The Telegraph rekende uit dat de Queen nog amper 1 miljoen pond in kas heeft, een historisch laag bedrag. Jaarlijks ontvangt ze een toelage van 31 miljoen pond (37,4 miljoen euro). (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content