Palau roept zichzelf uit tot enorm zeereservaat

© Thinkstock

De president van de eilandstaat Palau heeft zijn land integraal uitgeroepen tot zeereservaat. Commerciële visserij is daardoor niet meer mogelijk op een oppervlakte ter grootte van Frankrijk.

De president, Tommy Remengesau Jr, deed de aankondiging op een VN-conferentie rond de oceanen. “We hebben geen keuze”, zei hij. “De oceaan is onze manier van leven. Het is onze broodwinning, onze cultuur, onze economie.”

Palau heeft momenteel nog commerciële overeenkomsten met Japan, Taiwan en enkele privébedrijven, die niet vernieuwd zullen worden.

Ecotoerisme

Lokale bewoners en toeristen zullen nog kunnen vissen, maar niet meer op commerciële schaal. “Ik kan u vertellen dat ik in mijn generatie de visbestanden heb zien afnemen”, zegt hij. “Ik zag de vissen ook steeds kleiner worden. Dat is veel erger dan het economische verlies uit de verloren bijdragen van bedrijven of andere landen. Als we niet ingrijpen, spreken we over het verlies van broodwinning.”

Palau wil de gemiste inkomsten compenseren door in te zetten op de duiksector, snorkelen en ecotoerisme.

De vraag is in welke mate Palau in staat zal zijn om het verbod ook effectief af te dwingen. Het land heeft maar één patrouilleboot voor een zeeoppervlak ter grootte van Frankrijk. De regering doet daarom tests met onbemande vliegtuigen en zoekt naar internationale partners. (IPS/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content