Overnachten in een Finse Koti in hartje Parijs

© GF

Tot 5 mei hoe je niet naar het hoge noorden om in een knusse, Finse koti (huis) te overnachten. In het Institut Finlandais in Parijs plaatste ontwerper Linda Bergroth zes typische Finse houten huisjes. Er zijn twee koti’s voor één, drie voor twee personen en eentje voor vier personen. In die laatste overnacht je in twee comfortabele stapelbedden. In totaal is er plaats voor twaalf gasten.

De koti’s zelf, de meubels, de badjassen, pantoffels en keramiek: het werd allemaal bedacht door Finse designers. Linda Bergroth ontwierp de koti’s, Mattila & Metz tekenden voor de meubels, Lapuan Kankurit zorgde voor de badjas en slippers, de typisch Finse koffiepotten zijn van Kaksikko en het keramiek van Nathalie Lahdenmäki. Innolux lampen bootsen en natuurlijk licht na.

De gasten genieten van zoveel mogelijk privacy, maar delen een gemeenschappelijke ruimte met douches, toiletten en een grote tafel waar ze ’s ochtends gezamenlijk op een ontbijt met typische Finse lekkernijen getrakteerd worden. De gasten ervaren zo hoe het leven is in een klein Fins dorpje.

Ze kunnen het gezelschap zoeken van andere gasten en samen gesprekken voeren, maar ze kunnen er ook voor kiezen zich terug te trekken in hun eigen koti. Daar hebben ze de beschikking over een ‘entertainment package’ met films, documentaires, animaties en Finse reisgidsen.

Omdat de koti’s samen een kunstinstallatie vormen, worden ze overdag opengesteld voor het publiek. Dat betekent dat de gasten, die er maximaal drie nachten achter elkaar mogen verblijven, overdag niet in hun koti kunnen verblijven en hun bagage in een kluis moeten opslaan. Maar ’s avonds zijn de hutjes weer helemaal voorbehouden aan de nachtgasten.

Behalve de koti’s organiseert het Institut Finlandais ook een uitgekiend programma met evenementen zoals concerten, gesprekken bij filmvertoningen en pop-up restaurants. Het Instituut ligt in het hart van Parijs vlakbij de St. Michel, Notre Dame en de Sorbonne aan de Rue du Sommerard in het vijfde arrondissement.

Je kan de koti’s boeken via Airbnb. Voor de eenpersoons koti betaal je 93 euro per nacht, voor de tweepersoons koti 206 euro en voor de familie koti 289 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content