Oude Romeinse thermen ontdekt in Sagalassos

© Epa

Professor Marc Waelkens heeft in het Turkse Sagalassos de tot dusver oudste Romeinse thermen van Klein-Azië ontdekt.

Professor Marc Waelkens (KUL) heeft tijdens opgravingen in het Turkse Sagalassos de tot dusver oudste Romeinse thermen van Klein-Azië ontdekt.

Al 21 jaar leidt Waelkens zomers een internationaal team – 180 wetenschappers en arbeiders – dat in Sagalassos archeologische opgravingen uitvoert. Sagalassos werd tot de 7e eeuw na Christus bewoond toen door aardbevingen vernietigd werd. Door de vele ontdekkingen wordt het het “Pompeï van Anatolië” genoemd.

Tot dusver waren de Capito Thermen in Milete, gebouwd onder keizer Claudius (41-54 na Chr.), het oudste bekende Romeinse badcomplex in Klein-Azië. Naast de reeds ontdekte grote “Imperiale Thermen” (ca. 120-165 na Chr.) in Sagalassos, die meer dan 5.000 vierkante meter groot waren, werd nu een veel ouder en kleiner (32,5 op 40 meter groot) badcomplex blootgelegd. Het wordt gedateerd in de jaren 10-30 na Christus, maar werd wellicht al iets vroeger gebouwd.

Hoogtepunt van de voorbije opgravingsronde was echter de feestelijke inhuldiging, in aanwezigheid van de Turkse minister van Cultuur en Toerisme Ertugrul Günay van de 28 meter lange en 9 meter hoge pronkfontein “Antonijnse Nymphaeum”. Deze werd gebouwd in de jaren 160-180 na Christus en de afgelopen 12 jaar heropgebouwd waarbij voor het grootste deel gebruik werd gemaakt van de originele bouwelementen.

Tijdens de voorbije opgravingen werd ook de voorgevel van een belangrijk publiek gebouw uit de tijd van keizer Augustus (25 voor Chr. – 14 na Chr.) blootgelegd. Mogelijkheid gaat het om het stadhuis van Sagalassos.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content