Oude eik omgetoverd tot bank in Wales

Aberglasney Gardens in Wales heeft een omgevallen 250 jaar oude eik, een tweede leven gegeven als langste bank van het Verenigd Koninkrijk.

De bijna 7 meter lange bank is een uitstekend voorbeeld van hergebruik en duurzaamheid. De eik was helaas omgevallen na een zware storm in 2007 en is daarna omgezaagd. Aberglasney had de aanschaf van bankjes al op de planning staan en bedacht dat ze eigenlijk net zo goed het hout van de eik hiervoor konden gebruiken; dit was goedkoper en ook nog eens mooier.

De stam is bewerkt in het eigen ‘Garden workshop gebied’ door middel van zagen, schaven en schuren. De bank bevindt zich naast het kaartverkooploket en steunt op 6 zandsteen pilaren, die tevens lokaal vervaardigd zijn.

Verwarmd door de zon

De bank is 47 centimeter hoog en 12 centimeter dik en weegt meer dan een ton kilo. Iedere bezoeker ziet de bank direct na het betreden van de tuinen en het is heerlijk om aan het einde van een bezoekje even op de bank bij te komen, vooral als het hout verwarmd is door de zon. Van het hout dat nog over is, worden nog een kleinere bank en twee voetgangersbruggen gemaakt.

Aberglasney Gardens ligt in de Tywi valley van Carmarthenshire, op een uur rijden vanaf Cardiff. De bloemen en planten van Aberglasney zijn zo geplant dat de bezoeker het hele jaar door z’n ogen uitkijkt.

Begin 2008 is de collectie aangevuld met een uniek pronkstuk: The Caranday Wax Palm. Deze bijna 4 meter grote plant met blauw tot zilvergroene bladeren komt officieel alleen voor in Zuid-Amerika, maar is nu ook te zien in de kas van Aberglasney Gardens.

InformatieAberglasney Gardens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content