Oslo krijgt nieuw Edvard Munchmuseum

© Reuters

De hoofdstad van Noorwegen krijgt een nieuwe trekpleister. De verzameling werken van de expressionistische kunstenaar Edvard Munch zullen een nieuwe thuishaven krijgen.

De hoofdstad van Noorwegen krijgt een nieuwe trekpleister. De verzameling werken van de expressionistische kunstenaar Edvard Munch (1863-1944) moet van de Oslose gemeenteraad een nieuwe thuishaven krijgen.

Het gemeentebestuur besliste daarop een nieuw Munchmuseum in te richten in de havenwijk Bjørvika, zei gemeenteraadsvoorzitter Stian Berger Røsland. “Dit is een historische dag voor Oslo”.

Munch had de stad meer dan duizend van zijn werken nagelaten. “Oslo verwierf door deze nalatenschap een uniek deel van het Noors cultureel erfgoed”, zei Røsland. “We zullen de erfenis nu beter in ere kunnen houden”.

Aan de aankondiging ging een jarenlange ruzie over de standplaats vooraf. In Bjørvika bevindt zich ook het nieuwe operagebouw. Een bibliotheek is er gepland.

Het in 1963 geopende Munchmuseum raakte sinds een spectaculaire kunstroof in 2004 steeds meer onder kritiek. Museumdirecteur Stein Olav Henrichsen was tevreden met de gekozen plaats, aldus het Noorse persagentschap NTB. De kosten voor het museumproject zullen omgerekend rond de 225 miljoen euro bedragen. De opening is gepland in 2018.

In 2009 had het Spaanse achitectenbureau Herreros Arquitectos een designwedstrijd voor het museum gewonnen. Hun project zal nieuw leven worden ingeblazen, zei de zender NRK. Noorwegen viert dit jaar de 150ste verjaardag van Edvard Munch. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content