Orlando

De regio Orlando lijkt wel één gigantische rollercoastertrip door pretparkland. Disney figuren sieren hotellounges en hamburgertenten. Zelfs betonnen elektriciteitspalen langs de highway krijgen de vorm van Mickey. Dit is Amerika op zijn best, een megamaatschappij waar pretparken de dienst uitmaken.

De regio Orlando lijkt wel één gigantische rollercoastertrip door pretparkland. Alleen al de Walt Disney Company is goed voor 50.000 jobs. Disney figuren sieren hotellounges en hamburgertenten. Zelfs betonnen elektriciteitspalen langs de highway krijgen de vorm van Mickey. Dit is Amerika op zijn best, een megamaatschappij waar pretparken de dienst uitmaken.

In Walt Disney World is de sfeer altijd ‘fantasmic’. Themaparken alom: Magic Kingdom, Epcot, MGM Studios of Animal Kingdom, en waterpretparken als Blizzard Beach, Typhoon Lagoon en River Country, maar liefst zes golfterreinen. Wie ’s avonds niet tijdig de uitgang haalt, kan nog altijd logeren in één van de 26 luxehotels.

“There’s no business like showbusiness”, galmt het door de speakers van marinepark Seaworld, en niemand die dát tegenspreekt. De orka Shamu steelt de show met ettelijke buitelingen in een megabassin van zo’n voetbalveld groot, wat telkens een vloedgolf water over het enthousiaste publiek jaagt.

Naderende vuurzee

In Seaworld zijn ook de kraanvogels, dolfijnen, pinguïns, zeehonden en talrijke flamingo’s een lust voor het oog. Het park doet erg zijn best om zijn milieuvriendelijke aanpak te benadrukken. Nogal wat gewonde dieren worden hier vakkundig verzorgd. Vaak is Seaworld nog de enige plek waar zieke zeehonden of dolfijnen gered worden.

Hoewel Orlando makkelijk zo’n dozijn pretparken telt, is Universal Studios toch één van de interessantste. Hier leer je het Hollywood achter de schermen kennen. In Sharks vaar je je ondergang tegemoet. Je hoort gegil alom en van de boot net vóór je blijft alleen nog wat wrakhout over. Het begin van het einde: een plots opduikende vin, een gasinstallatie die totaal in de fik gaat, paniek, de naderende vuurzee en tenslotte een haai om ‘u’ tegen te zeggen. Je hart slaat gegarandeerd een slag sneller.

In Earthquake is de opbouw even meesterlijk en ontsnappen onmogelijk. Je belandt in een metro zonder nooduitgangen, de eerste trillingen voorspellen weinig goeds, vuilnisbakken vallen om, de zoldering begeeft, een immense tankwagen schuift je kant uit, het is enkel wachten op de fatale vloedgolf.

Achtervolgd door de verpletterende ellende van Twister, de vele ijzingwekkende kreten van Scream en de een stel Blues Brothers duiken we de filmzaal in voor Terminator 2, een adembenemende driedimensionale ervaring over Schwarzeneggers strijd tegen een of andere corrupte elektronicareus. Met een 3D-bril weet je niet wat je ziet: monsters springen uit het scherm recht, acteurs nemen de rol van de filmhelden over en als zelfs je stoel dreigt weg te zakken, lijkt de Apocalyps nabij. Inderdaad, een ‘mindblowing experience’.

Bodyboarden

Een belangrijke nieuwe publiekstrekker is het Ron Jon Surfpark, het allereerste golfbad ter wereld dat speciaal is gebouwd voor surfen en ‘bodyboarden’. De grootste ‘pool’ heeft de omvang van een voetbalveld en biedt zes zoutwatergolven per minuut tot 2,40 meter hoog. Goed voor een ritje op de golven van tenminste 55 en maximaal 91 meter.

En daarnaast is er natuurlijk al het andere dat Orlando en wijde omgeving bij de toerist bekend en geliefd maakt: de 168 golf courses, 800 tennisbanen voor de sportievelingen, de 300 meren en de prachtige stranden voor liefhebbers van water en ‘natural beauty’, de vele ‘world class’ spa’s en – voor al diegenen die na een dag vol van vertier de slaap echt niet kunnen vatten – het rijke en altijd weer opwindende nachtleven.

Shopping ook fun

Shopping is ook fun in Orlando, en daarvoor kun je terecht op in totaal liefst 4,8 vierkante kilometer, variërend van outlets in alle soorten en maten tot upscale shops met alle topmerken van de wereld.

Shopping is ook één van de topthema’s in St.Petersburg Clearwater aan de westkust van Florida en eigenlijk de ‘voordeur’ van Orlando. Florida’s Beach, wordt het ook wel genoemd, en dat komt vooral door de schitterende stranden, volgens de officiële ratings de beste van de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content