Originele reistips: Zo word je een local in Polen

Warschau, Polen © Reuters

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Wij helpen u op weg.

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Daarom helpt Knack.be op weg. Per Europese lidstaat geven we lees-, luister- en kijktips zodat u voorbereid aan uw reis kunt starten. Ook leren we u enkele nuttige woorden zodat u tijdens een gesprek met locals niet door de mand valt. En tot slot een verrassende bezoektip die niet voorkomt in de meest courante reisgidsen. Vandaag: Polen

Adam Zamoyski – De slag om Warschau

Van de Pools-Brits-Amerikaanse historicus Adam Zamoyski is bekend dat hij een historisch verhaal meeslepend kan vertellen. Hij beschrijft in De slag om Warschau hoe het Poolse leger onder bevel van de autodidacte generaal en voormalig terrorist Josef Pilsudski een van de spectaculairste en invloedrijkste overwinningen in de geschiedenis behaalt.

Film: The Pianist (Roman Polanski)

Polanski is al bijna zeventig als hij voor het eerst de Holocaust en zijn eigen oorlogservaringen reconstrueert via dit waargebeurde verhaal van een jonge pianist wiens hele familie en vele vrienden tijdens de Duitse bezetting worden uitgeroeid. Dat Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) als enige het getto van Warschau en de daaropvolgende deportaties overleeft, is enkel aan een stom toeval te danken: een nazi-officier die onder de indruk is van zijn piano-uitvoering van Chopins Nocturne in d-mineur op de radio terwijl de Duitsers op 23 september 1939 Warschau plat bombarderen. Dat iemand door zoiets arbitrair aan zijn tragisch lot kan ontsnappen, is gesneden koek voor de fatalistisch ingestelde Polanski, wiens leven en werk wordt overheerst door de schuld van de overlever.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Muziek: Artur Tuznik Trio

‘Dit trio verenigt het traditionele met vernieuwende inzichten en is niet bevreesd om buiten de paden te treden. Ze musiceren op hoog niveau en bouwen spanning op tijdens hun optreden’, omschreef de jury van Jazz Hoeilaart de winnaar in 2013.

Verrassing:

Drink de Poolse vlag of Wsciekly Pies (Dolle hond): een typisch Pools shotje, een mix van frambozensiroop en vodka – in de kleuren van de Poolse vlag.

Nuttige woorden:

Rosól: niet meer of niet minder dan een simpele kippensoep, maar het brouwsel brengt wat warme, huiselijke herinneringen met zich mee voor heel wat Polen. Het is een typische soep die ’s zondags na de kerkdienst wordt gegeten en altijd op het menu zal staan bij huwelijksfeesten of andere festiviteiten.

Zalatwic is een van de bekende ‘onvertaalbare’ Poolse woorden die verband houden met het communistische regime van weleer. Polen gebruiken het wanneer iets gedaan moet worden, maar dat niet op de officiële manier afgehandeld wordt.

Przedwojenny wordt gebruikt als adjectief en betekent zoveel als vooroorlogs, maar dan met een positieve connotatie. Wanneer iets przedwojenny is, dan wil dat zeggen dat het stevig, fatsoenlijk, respectabel is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content