Originele reistips: Zo word je een local in Oostenrijk

Hundertwasser, Wenen © Istock

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Wij helpen u op weg.

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking.

Daarom helpt Knack.be op weg. Per Europese lidstaat geven we lees-, luister- en kijktips zodat u voorbereid aan uw reis kunt starten. Ook leren we u enkele nuttige woorden zodat u tijdens een gesprek met locals niet door de mand valt. En tot slot een verrassende bezoektip die niet voorkomt in de meest courante reisgidsen.

Leestip: De oude koning in zijn rijk – Arno Geiger

In De oude koning in zijn rijk vertelt de Oostenrijkse auteur Arno Geiger het verhaal van de mentale aftakeling van zijn vader: hoe de man met wie hij nooit echt een band had, wegdrijft in zijn eigen hoofd. Verleden, heden en zeker de toekomst worden uitgevaagd.

Muziek: Clara Luzia

Geboren met de naam Humpel besliste kleine Clara toch maar gauw om over te schakelen naar het iets exotischer klinkende Luzia. Nu maakt de jongedame uit de Weense hoofdstad naam als singer-songwriter met een uitgebreid repertoire van fijnzinnige liedjes. Ook Mozart en andere componisten hadden blijkbaar nog enige invloed op haar, want ten gepaste tijde zorgen strijkers voor nog wat extra emotie.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Film: Amour (Michael Haneke)

Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva – twee reuzen van de Franse auteurscinema – spelen twee muziekleraren op rust die al vijftig jaar een koppel vormen. Toch komt hun relatie danig onder druk te staan wanneer zij half verlamd raakt na een beroerte en hij voor haar moet zorgen, met alle pijnlijke taferelen en conflicten van dien. De agonie van het ouder worden en de grens tussen onbaatzuchtige liefde en passieloos plichtsbesef zijn dan ook de onderwerpen waarover Haneke in zijn gekende, strak bemeten, precies geritmeerde en volledig sentimentvrije stijl reflecteert.

‘Amour’ van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke werd in 2012 door veertien Vlaamse filmrecensenten verkozen tot de beste film van het jaar 2012.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Verrassing: Café Hawelka

Een klassieker om iets te eten en te drinken in Wenen is Café Central. Hier kan je genieten van Weense koffie, Sachertorte, Kaiserschmarn. Maar verkies je de typische sfeer van een ‘bruine kroeg’ is koffiehuis café Hawelka een aanrader.

Hundertwasserhaus in Wenen: Een kleurrijk complex van sociale appartementen dat ontworpen werd door de controversiële Oostenrijkse architect Friedensreich Hundertwasser. Net als Gaudi in Spanje wilde hij ingaan tegen de conventionele en ‘saaie’ architectuur van zijn tijdsgenoten.

Nuttige woorden:

Net zoals het Nederlands in Vlaanderen verschilt van het Nederlands in Nederland, is de Duitse taal in Oostenrijk niet helemaal gelijk aan het Duits in buurland Duitsland.

Jänner (Oostenrijk) versus Januar (Duitsland) : januari

Tschick versus Zigarette: sigaret

Paradeiser versus Tomate: tomaat

Melanzani versus Aubergine: aubergine

Kübel versus Eimer: emmer

Klapperl verus Sandalen: sandalen

Erdäpfel versus Kartoffeln: Aardappel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content