Originele reistips: Zo word je een local in Nederland

Domburg © Istock

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Wij helpen u op weg.

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Daarom helpt Knack.be op weg. Per Europese lidstaat geven we lees-, luister- en kijktips zodat u voorbereid aan uw reis kunt starten. Ook leren we u enkele nuttige woorden zodat u tijdens een gesprek met locals niet door de mand valt. En tot slot een verrassende bezoektip die niet voorkomt in de meest courante reisgidsen.

Leestip: Alleen maar nette mensen – Robert Vuijsje

Humor en maatschappijkritiek zijn de twee hoofdingrediënten in Alleen maar nette mensen, waarvoor Vuijsje in 2009 de Gouden Uil won. Het hoofdpersonage David – Joods en van goede komaf met Marokkaans uiterlijk – wordt constant gewantrouwd. Zo wordt hij er bij bagagecontroles op de luchthaven steevast uitgepikt. Op een rauwe manier doet Vuijsje de lezer stilstaan bij stereotypen.

Joe Speedboot is de vierde roman van Tommy Wieringa. Het betekende zijn doorbraak bij het grote publiek. De roman speelt zich af in het fictieve Nederlandse dorp Lomark, dat veel weg heeft van de stad Huissen in Gelderland. Door de ogen van Fransje, een gevoelige jongen die in een rolstoel belandt, volgen we de levens van de inwoners van het dorp. De komst van Joe Speedboot en een Zuid-Afrikaanse familie zorgt voor opschudding, vriendschap en avontuur.

Muziek: Racoon

Racoon is een Zeeuwse band die afgelopen jaren in eigen land al meermaals werd bedolven onder de muziekprijzen. Waar ze in hun beginperiode vooral melodieuze rock serveerden, charmeren ze nu vooral met songs die de grenzen van het singer-song-repertoire aftast. Ze klinken eerlijk, recht voor de raap en ongekunsteld.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Film: Shouf shouf habibi

Komedie uit 2004 die Nederlands cultureel erfgoed is geworden. De film gaat over een Marokkaanse jongeman van 20 en zijn familie, die hun weg proberen te vinden in de Nederlandse samenleving, en steekt de draak met heel wat clichés. Een van de acteurs is de bekende Nederlandse stand-upcomedian Najib Amhali.

Verrassing:

Aloha beach in natuurpark Oranjezon in Zeeland. Een prachtig groot strand waar bijna geen mensen komen. De Aloha beachbar doet denken aan een tropisch eiland, maar dan met bitterballen en kibbeling…. Vergeet niet in de buurt het heerlijke stadje Domburg te bezoeken.

Nuttige woorden:

Tosti (croque-monsieur), mobieltje (gsm), camper (mobilhome), pinnen (met bancontact betalen).

Kapsalon

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content