Originele reistips: Zo word je een local in Litouwen

Hill of crosses in Litouwen © Istock

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Wij helpen u op weg.

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking.

Daarom helpt Knack.be op weg. Per Europese lidstaat geven we lees-, luister- en kijktips zodat u voorbereid aan uw reis kunt starten. Ook leren we u enkele nuttige woorden zodat u tijdens een gesprek met locals niet door de mand valt. En tot slot een verrassende bezoektip die niet voorkomt in de meest courante reisgidsen.

Leestip: Baltische Zielen – Jan Brokken

Baltische Zielen van Jan Brokken is een heerlijk boek, dat een van het Jodendom doordrenkte wereld van gisteren beschrijft. Essay en reportage zijn de schering en de inslag van deze vijftien stukken waarin de reizende, mediterende en collectionerende auteur bijna dertig memorabele figuren belicht aan de hand van hun afkomst, leven en werk.

Film: The Summer of Sangail (Alant Kavait)

De zeventienjarige Sangaïlé is gefascineerd door kunstvliegen, maar heeft hoogtevrees en durft zelf de lucht niet in. Tijdens de zomer ontmoet ze Auste en als de twee meisjes elkaar beter leren kennen, vertrouwt Sangaïlé haar meest intieme geheim toe aan haar vriendin. De film ging in première op 22 januari op het Sundance Film Festival in de World Cinema Dramatic Competition.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Muziek: LT United

‘We are the winners of Eurovision’ was de nogal gewaagde titel van LT United, de Litouwse inzending voor het Eurovisiesongfestival in 2006. Het is een van de weinige nummers die op het Eurovisiesongfestival ooit zijn uitgejouwd. Maar ondanks het boegeroep wist het nummer zich wel te plaatsen voor de finale. Daar strandde het op een zesde plaats. Winnaar dat jaar waren de monsters van de Finse Lordi.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Verrassing: Hill of crosses

Deze bedevaartsheuvel in het noorden van het land, is een verzameling van ontelbare kruisen gaande van 10 centimeter groot tot 2 meter. Wie ooit gestart is met het plaatsen van kruisen is onduidelijk, maar door de eeuwen werd de plek populairder en plaatsten pelgrims er niet alleen kruisen, maar ook gravures van patriotten en afbeeldingen Maria.

Nuttige woorden:

Labas, Sveikas, Sveiki: hallo

sveikat?!: Op uw gezondheid! (schol!)

A¨ nesuprantu: ik begrijp het niet

A?i?, D?koju, Labai a?i? : dank u

A¨ tave myliu: ik houd van u

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content