Originele reistips: Zo word je een local in Letland

KGB-gebouw, Riga © Reuters

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Wij helpen u op weg.

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking.

Daarom helpt Knack.be op weg. Per Europese lidstaat geven we lees-, luister- en kijktips zodat u voorbereid aan uw reis kunt starten. Ook leren we u enkele nuttige woorden zodat u tijdens een gesprek met locals niet door de mand valt. En tot slot een verrassende bezoektip die niet voorkomt in de meest courante reisgidsen.

Leestip: De Vrije Wereld – David Bezmozgis

In de historische roman De Vrije Wereld schetst David Bezmozgis een familieportret van drie generaties Sovjetburgers die de onzekere sprong wagen en migreren. De familie Krasnanski is Lets, joods en onderweg. De combinatie van die verschillende identiteiten levert een verassend verhaal op.

Muziek: Brainstorm

De inzending ‘My Star’ voor het Eurovisiesongfestival van 2000 is het eerste, en meteen ook het laatste wat ons van Letse popmuziek te binnen schiet. De groep Brainstorm bestond vooral uit een angstaanjagend vrolijke jongen met wapperende olifantenpijpen, en een halve castraatstem.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Film: Modris (Juris Kursietis)

De 17-jarige Modris heeft een turbulente relatie met zijn moeder. Nadat hij haar bestolen heeft, en zij hem aangeeft bij de politie, belandt hij in de gevangenis. Daar ontwikkelt hij een nieuw doel in zijn leven: zijn onbekende vader vinden en ontmoeten.

Verrassing:

Benieuwd hoe een KGB gebouw er van binnen uitziet? In Riga is het voormalige hoofdkwartier van de Russische geheime dienst opengesteld voor het publiek. Aan de inrichting is maar weinig veranderd zodat het er nog precies zo uitziet als tijdens de Russische overheersing.

Nuttige woorden:

Sveiki Hallo

Labdien, ka jums klajas Hallo, alles goed?

Labu apeteti Smakelijk

PaldiesofLiels paldies Dank u

Izsauciet policiju Bel de politie

Vai Jas velaties dejot? Wil je met me dansen?

Kur ir tualete? Waar is het toilet?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content