Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als 'de toerist', een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking.

Daarom helpt Knack.be op weg. Per Europese lidstaat geven we lees-, luister- en kijktips zodat u voorbereid aan uw reis kunt starten. Ook leren we u enkele nuttige woorden zodat u tijdens een gesprek met locals niet door de mand valt. En tot slot een verrassende bezoektip die niet voorkomt in de meest courante reisgidsen.

Leestip: De Glembays - Miroslav Krleza

De vroegere vriend van Tito, Miroslav Krle,a (1893-1981), wordt beschouwd als de grootste Kroatische schrijver van de twintigste eeuw. Zijn bekende werk 'De Glembays', werd in het Nederlands vertaald en vertelt de kroniek van de sluwe opmars van een welgestelde Kroatische familie in Zagreb.

Film: Paradise Trips (vanaf augustus 2015 in de zalen)

Buschauffeur Mario (Gène Bervoets) heeft zijn hele carrière gepensioneerden naar het warme zuiden gebracht. Op de vooravond van zijn eigen pensioen moet hij tegen zijn zin een kleurrijke bende jongeren naar een festival in Kroatië brengen. Onderweg groeit het conflict tussen de conservatieve Mario en zijn alternatieve passagiers. Wat Mario's laatste reis moest worden, verandert al snel in een fascinerende trip die Mario confronteert met zijn vooroordelen en met zijn verloren zoon.

Muziek: Nadine Carina

Nadine Carina, een 27-jarige Zwitserse van gemengd Italiaans-Kroatische afkomst, opereert tegenwoordig vanuit Liverpool . Ze maakt dromerige, elektronische folk waarvoor ze gebruik maakt van een keyboard, een laptop, diverse speelgoedinstrumentjes en veel vervormingsapparatuur. Een andere gadget die in haar werk een belangrijke rol speelt, is een loop station, wat haar toelaat meerdere geluidslagen op elkaar te stapelen en, net als Juliana Barwick, met zichzelf in close harmony te zingen.

Het resultaat klinkt nu eens speels en charmant, dan weer atmosferisch en sprookjesachtig, zij het altijd met een lofi-inslag.

Verrassing: Het 'berendorp' Kuterevo

Refugium Ursorum Kuterevo is een opvangcentrum voor weesberen en ligt net naast het Nationaal Park Sjeverni (Noord) Velebit. Het park combineert de opvang van achtergelaten beren met wetenschappelijk onderzoek en ecotoerisme. Het grootste deel van het centrum is dan ook ecologisch uitgebouwd. Zo zijn er composttoiletten en is zorgt een windmolen voor elektriciteit.

Weinig landen zijn zo gevarieerd als Kroatië: mooie steden als Dubrovnik en Split, een zinderende kust met talloze idyllische eilanden, enkele van de mooiste natuurgebieden in Europa en mediterrane stadjes en haventjes. Ontdek hier uiteenlopende plaatsen.

Nuttige woorden:

dobar dan: goeiedag

hvala: dankuwel

imate li domacu rakiju? hebt u huisgemaakte rakija?

zracna luka: luchthaven

De vroegere vriend van Tito, Miroslav Krle,a (1893-1981), wordt beschouwd als de grootste Kroatische schrijver van de twintigste eeuw. Zijn bekende werk 'De Glembays', werd in het Nederlands vertaald en vertelt de kroniek van de sluwe opmars van een welgestelde Kroatische familie in Zagreb. Buschauffeur Mario (Gène Bervoets) heeft zijn hele carrière gepensioneerden naar het warme zuiden gebracht. Op de vooravond van zijn eigen pensioen moet hij tegen zijn zin een kleurrijke bende jongeren naar een festival in Kroatië brengen. Onderweg groeit het conflict tussen de conservatieve Mario en zijn alternatieve passagiers. Wat Mario's laatste reis moest worden, verandert al snel in een fascinerende trip die Mario confronteert met zijn vooroordelen en met zijn verloren zoon.Nadine Carina, een 27-jarige Zwitserse van gemengd Italiaans-Kroatische afkomst, opereert tegenwoordig vanuit Liverpool . Ze maakt dromerige, elektronische folk waarvoor ze gebruik maakt van een keyboard, een laptop, diverse speelgoedinstrumentjes en veel vervormingsapparatuur. Een andere gadget die in haar werk een belangrijke rol speelt, is een loop station, wat haar toelaat meerdere geluidslagen op elkaar te stapelen en, net als Juliana Barwick, met zichzelf in close harmony te zingen. Het resultaat klinkt nu eens speels en charmant, dan weer atmosferisch en sprookjesachtig, zij het altijd met een lofi-inslag. Refugium Ursorum Kuterevo is een opvangcentrum voor weesberen en ligt net naast het Nationaal Park Sjeverni (Noord) Velebit. Het park combineert de opvang van achtergelaten beren met wetenschappelijk onderzoek en ecotoerisme. Het grootste deel van het centrum is dan ook ecologisch uitgebouwd. Zo zijn er composttoiletten en is zorgt een windmolen voor elektriciteit. Weinig landen zijn zo gevarieerd als Kroatië: mooie steden als Dubrovnik en Split, een zinderende kust met talloze idyllische eilanden, enkele van de mooiste natuurgebieden in Europa en mediterrane stadjes en haventjes. Ontdek hier uiteenlopende plaatsen. dobar dan: goeiedaghvala: dankuwelimate li domacu rakiju? hebt u huisgemaakte rakija?zracna luka: luchthaven