Originele reistips: Zo word je een local in Italië

Matera © Istock

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Wij helpen u op weg.

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking.

Daarom helpt Knack.be op weg. Per Europese lidstaat geven we lees-, luister- en kijktips zodat u voorbereid aan uw reis kunt starten. Ook leren we u enkele nuttige woorden zodat u tijdens een gesprek met locals niet door de mand valt. En tot slot een verrassende bezoektip die niet voorkomt in de meest courante reisgidsen.

Leestip: Het Mussolinikanaal – Antonio Pennacchi

In Het Mussolinikanaal reconstrueert Pennacchi dertig jaar Italiaanse geschiedenis: van de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, via de opkomst van het fascisme tot het einde van Wereldoorlog Twee. Hoofdpersonages zijn de leden van de boerenfamilie Peruzzi. Net als de ouders van Pennacchi trokken ze in de jaren dertig als echte kolonisten vanuit het arme Noordoosten van Italië naar het in opdracht van Mussolini drooggelegde moerasgebied Agro Pontino, ten zuiden van Rome. In het begin van de roman zijn de Peruzzi’s in de ban van het socialisme. Geleidelijk aan ruilen ze rood in voor zwart en sluiten ze zich aan bij de stoottroepen van Mussolini.

Film: Otto e mezzo (Federico Fellini)

Otto e mezzo, waarin de Italiaanse grootmeester zijn artistieke midlifecrisis omzet in een pure cinematografische fantasie, is een sublieme felliniaanse beeldenstorm – met latin lover Marcello Mastroianni als alter ego van de dolgedraaide regisseur – won in 1963 de Oscar voor beste buitenlandse film.

Originele reistips: Zo word je een local in Italië

Muziek: Benny Benassi

Benny Benassi zijn bijdrage aan de westerse beschaving valt in één woord samen te vatten. ‘Satisfaction’. De Italiaanse producer en dj maakte zichzelf in 2003 onsterfelijk met beats die aangevuurd lijken door drilboren, en met een clip waarin óók een glansrol ligt weggelegd voor een drilboor.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Verrassing:

Matera in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata is een uit stenen gehouwen oude stadskern die u in één ruk terug naar de prehistorie voert. Matera was de locatie voor de film ‘The Passion of the Christ’ met Mel Gibson en staat terecht op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Buitenaards!

In de aangrenzende regio Puglia vindt u het strand van Gallipoli met als ultieme beach bar de Coco Loco die bij zonsondergang een heuse aprés-beachparty inzet. Dansen in bikini met een cocktail in de hand.

Nuttige woorden:

Slechts één onmisbaar woord in het hete Italië: Gelato!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content