Originele reistips: Zo word je een local in Griekenland

De acropolis en mannen in traditionele Griekse kledij. © REUTERS

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Wij helpen u op weg.

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking.

Daarom helpt Knack.be op weg. Per Europese lidstaat geven we lees-, luister- en kijktips zodat u voorbereid aan uw reis kunt starten. Ook leren we u enkele nuttige woorden zodat u tijdens een gesprek met locals niet door de mand valt. En tot slot een verrassende bezoektip die niet voorkomt in de meest courante reisgidsen.

Leestip: Leven en wandel van Zorbás de Griek – Nikos Kazantzakis

In deze klassieker staat de vriendschap centraal tussen een door twijfel geplaagde schrijver die alles probeert te beredeneren en Alexis Zorbás, een levenskunstenaar die vertrouwt op zijn gevoel en instinct en die in volledige harmonie met zichzelf en de wereld leeft.

Film: My Big Fat Greek Wedding

My Big Fat Greek Wedding, met Nia Vardalos en John Corbett (Sex and the City) is een film uit 2002 over een Griekse dertiger die halsoverkop verliefd wordt op een niet-Griek. Een grappige – en waarheidsgetrouwe – blik in het leven van een echte Grieks (luidruchtige) familie.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Tesis: De Griekse Toula werkt in het Griekse familierestaurant en is tot grote teleurstelling van haar ouders op haar dertigste nog steeds kinderloos en ongetrouwd. Wanneer ze in haar tante’s reisbureau gaat werken, wordt ze verliefd op Ian Miller. Ian is een leraar, groot, erg knap en bovenal niet Grieks. Toula weet niet wat haar vader het meest van streek zal maken: het feit dat haar vriendje niet Grieks is of het feit dat hij geen vlees eet.

Muziek

Alles van Mikis Theodorakis, de bekendste (nog levende) Griekse muzikant. Hij zorgde voor de muziek van de Film ‘Zorba de Griek’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Verrassing

In veel taverna’s is het niet ongewoon dat er frieten met kaas geserveerd wordt. Eén van de minder bekende Griekse desserten is chocolatina, dankzij de combinatie chocoladecake-chocomousse-chocoladeglazuur een smaakbom voor liefhebbers van de cacaoboon.

Nuttige woorden

Kaliméra (goedemorgen)

efcharistó (dankuwel)

kalispéra (goedeavond)

parakaló (alstublieft)

Apergía (staking)

Den hipárchi próvlima (geen probleem)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content