Originele reistips: Zo word je een local in Duitsland

Badeschiff, Berlijn © Reuters

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Wij helpen u op weg.

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking.

Daarom helpt Knack.be op weg. Per Europese lidstaat geven we lees-, luister- en kijktips zodat u voorbereid aan uw reis kunt starten. Ook leren we u enkele nuttige woorden zodat u tijdens een gesprek met locals niet door de mand valt. En tot slot een verrassende bezoektip die niet voorkomt in de meest courante reisgidsen.

Leestip: Timur Vermes -Daar is hij weer

In ‘Daar is hij weer’ van de Duitse auteur Timur Vermes ontwaakt een zekere Adolf Hitler anno 2011 uit een diepe slaap en begint hij, geruggesteund door enorm succes op sociale media en televisie, aan een onstuitbare comeback.

Film: Das Leben der Anderen

Een aangrijpend drama over de verregaande spionage van de Stasi, de veiligheidsdienst van voormalig Oost-Duitsland, op de bevolking. Een officier die een bekend koppel moet afluisteren, krijgt wroeging en vervalst zijn rapporten. In 2007 bekroond met een Oscar voor beste buitenlandse film.

Muziek: Europese techno- hoofdstad

Nadat het genre eind de jaren 80 ontstond in Detroit en Chicago groeide Berlijn in de jaren 90 uit tot techno-hoofdstad van Europa. Maar ook bij de huidige technotoppers zitten nog steeds veel Duitsers. Bekende namen zijn onder meer Paul Kalkebrenner, Ben Klock, Booka Shade, Marcel Dettmann en Len Faki. Berlijn staat ook bekend voor zijn techno-clubs zoals de Berghain waar de door policy al even legendarisch is als de muziek.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Verrassing: Kegelen bij Tante Lisbet in Berlijn

Wie deze zomer vertoeft in de Duitse hoofdstad, mag een ‘bezoekje aan Tante Lisbeth’ niet overslaan. Het café in de hippe wijk Kreuzberg is volgeduwd met retro artefacten en prullaria, maar het is vooral de kelder die tot de verbeelding spreekt. Daar kan je namelijk kegelen op de originele baan uit het DDR-tijdperk.

Zwemmen in het Badeschiff (een drijvend zwembad op de Spree). In de zomer is het een openluchtzwembad, in de winter wordt het overdekt en kan je er genieten van de sauna. Wie niet van zwemmen houdt kan er ook gewoon iets drinken of yogalessen volgen.

Onmisbare woorden:

Sommige woorden die wij enkel kennen uit Duitse schlagers worden ook echt gebruikt in Duitsland: geil, losgehen.

Wegbier of Fusspils zijn dan weer onmisbare begrippen in Berlijn waar men niet alleen op café of thuis graag bier drinkt. Ook onderweg op straat of in de metro smaakt een frisse pint.

Bekijk hier originele reistips over Portugal.

Ontdek morgen originele reistips over Ierland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content