Originele reistips: Zo word je een local in Denemarken

De Consumer Price Index van het Scandinavisch land overstijgt de 100 met 0,6 punten. © iStock

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Wij helpen u op weg.

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking.

Daarom helpt Knack.be op weg. Per Europese lidstaat geven we lees-, luister- en kijktips zodat u voorbereid aan uw reis kunt starten. Ook leren we u enkele nuttige woorden zodat u tijdens een gesprek met locals niet door de mand valt. En tot slot een verrassende bezoektip die niet voorkomt in de meest courante reisgidsen.

Leestip: De profeten in de Eeuwigheidsfjord – Kim Leine

Met het epische ‘De profeten in de Eeuwigheidsfjord’ treedt de Deense auteur Kim Leine in de voetsporen van Per Olov Enquist, de grand old man van de Scandinavische historische roman. Tijdens het lezen van De profeten in de Eeuwigheidsfjord zult u zich af en toe stevig in het haar krabben. Niet uit wanhoop of ergernis, maar door de jeuk. Want als er iets is waarin Kim Leine een ware meester is, is het in beeldend schrijven. Zo beeldend dat je als lezer de luizen op je kruin voelt krioelen, de stank van de overvolle urineteilen kunt ruiken en de ratten onder je eigen bedstee hoort wegvluchten.

Film: Jagten (Thomas Vinterberg)

Wanneer de kleuterleider Lucas door de 5-jarige Klara uit zijn dorp ten onrechte wordt beschuldigd van misbruik, verandert zijn leven van het ene op het andere moment in een nachtmerrie. ‘Een clever geschreven, knap vertolkt en klassiek verteld verhaal over verloren onschuld en bevlekte relaties, en dus een meer dan waardige pendant van Festen.’

Muziek

Trentemöller: de bekendste elektro-dj van Denemarken. Bracht al zes albums uit, maar is bij het brede publiek vooral bekend van enkele succesvolle remixes, zoals ‘What else is there?’ (Röyksopp) en Go (Moby).

Rune Reilly Kölsch is een producer en DJ die in 2003 een monsterhit had met Calabria, een nummer met een nog steeds zeer aanstekelijk toetermelodie.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het nummer groeide uit tot een klassieker en gaf de Deen de vrijheid om voor de rest van zijn carrière alleen te doen waar hij zin in heeft. De laatste jaren is dat vooral het maken van zeer smaakvolle en melodische techno.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Verrassingen:

Christiania – voluit Fristaden Christiania (Vrijstad Christiania) – is een soort zelfverklaarde onafhankelijke en anarchistische enclave in de hoofdstad Kopenhagen, in 1970 gesticht door een groep hippies. Het is er niet altijd pijs en vree – soms grijpt de politie in omdat er ook softdrugs verhandeld worden – maar beslist de moeite waard om eens even door te wandelen en er de aparte sfeer van de huisjes, winkeltjes, café’tjes op te snuiven.

Nuttige woorden:

Jeg taler ikke dansk: ik spreek geen Deens

Morgenmad: ontbijt

Hvordan har du/ de det?: Hoe gaat het?

Jeg har det fint, tak!: Alles goed, dank u!

Jeg er faret vild: ik ben verdwaald

Undskyld: excuseer me

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content