Originele reistips: Zo word je een local in Bulgarije

Bulgarije © Istock

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Wij helpen u op weg.

Niemand wordt op vakantie graag bestempeld als ‘de toerist’, een reiziger daarentegen klinkt al wat beter, maar het liefst willen we ons mengen onder de lokale bevolking. Daarom helpt Knack.be op weg. Per Europese lidstaat geven we lees-, luister- en kijktips zodat u voorbereid aan uw reis kunt starten. Ook leren we u enkele nuttige woorden zodat u tijdens een gesprek met locals niet door de mand valt. En tot slot een verrassende bezoektip die niet voorkomt in de meest courante reisgidsen.

Leestip: Clandestination – Kiril Marichkov

In de roman van de Bulgaarse diplomaat en auteur Kiril Marichkov trekt een jonge immigrante uit Oost-Europa naar Rome waar ze zich prostitueert om te overleven. Nadien trekt ze naar een kerk om God vergiffenis te vragen. Deze roman veroorzaakte controverse binnen de kerk. De Heilige Stoel stemde namelijk niet in met de voordracht van Marichkov, tevens jurist en schrijver, als ambassadeur bij de Heilige Stoel. Volgens de Italiaanse krant La Reppublica stuurde Janusz Bolonek, nuntius in Bulgarije, een negatief rapport over de diplomaat naar Rome, met name over zijn roman Clandestination.

Film: Home (Ursula Meier)

Home is een Zwitserse film, maar werd grotendeels opgenomen in Bulgarije. Marthe (Isabelle Huppert) en Michel (Olivier Gourmet) wonen met hun drie kinderen in een huis langs een verlaten onafgemaakte snelweg. Ze beschouwen de weg als hun eigendom, maar op een dag, zonder enige waarschuwing, wordt de weg in gebruik genomen. In plaats van te verhuizen, blijven ze in hun vertrouwde omgeving, maar dat brengt heel wat moeilijkheden met zich mee.

Muziek: Bistritsa Babi

De Bulgaarse popmuziek heeft niet meteen een invloed op onze hitlijsten. Op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid staan sinds 2005 wel de ‘Bistritsa Babi’. Dat is een groep oude vrouwen uit de regio Shoplouk die in trationele klederdracht en al volksdansend polyfone liederen zingen. Wat moet ik mij daar bij voorstellen, horen we u denken. Wel, dit dus.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Verrasing:

Een pak gezelliger dan de grootsteden is het plaatsje Veliko Tarnovo. Met zijn smalle straatjes en traditionele huizen is dit één van de meest pittoreske steden. Blikvanger: de ruïne van de Tsarevets Citadel, een restant van het Tweede Bulgaarse Rijk met een prachtig panorama over de middeleeuwse stad.

Nuttige woorden:

Sdrawei hallo

Kak si? Hoe gaat het?

Dobre,mersi Met mij gaat alles goed, bedankt

Mnogo blagodaria Hartelijk bedankt

Sagubih se Ik ben verdwaald

Kolko struva tova? Hoeveel kost dit?

Isvinete Excuseer me

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content